Cum ajutam copilul sa-si controleze furia?

Cum ajutam copilul sa-si controleze furia?

De multe ori auzim sau spunem copilului “Ce e cu tine?” atunci cand ne confruntam cu aparitia situatiilor de furie la copii. Aceasta intrebare apare deoarece nu stim cum sa reactionam, credem ca manifestarea copilului reprezinta valoarea eficacitatii noastre ca parinti si ne dorim stoparea situatiei de criza. Intrebarea nu-l ajuta pe copil deoarece ii dam de inteles ca ceva nu este in regula cu el, nu ii este permis sa simta emotii intense si se simte lasat singur cu aceste trairi dificile.

Iti recomandam Cutiuta cu emotii jucause – Materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii reprezinta un sprijin pentru toti cei care doresc sa-si ajute copilul sa-si dezvolte inteligenta emotionala.

 

Manifestarea comportamentelor inadecvate ascund un deficit de abilitati si reflecta nevoia de invatare si exersare a copilului. Poate fi foarte neplacut pentru noi ca parinti, dar sa incercam sa ne concentram asupra faptului ca fiecare situatie de criza va ajuta copilul in dezvoltarea abilitatii de gestionare a furiei. Cele mai frecvente dificultati ale copilului care pot determina crize de furie sunt: lipsa abilitatii de gestionare a frustarii, de amanare a recompensei, de exprimare a emotiilor cu ajutorul cuvintelor, de stapanire a impulsurilor.

Cum putem sa-i pregatim pe copii pentru gestionarea crizelor de furie?

Colectia noastra de materiale pentru consiliere copii o gasiti aici

Sa jucam o mica sceneta cu marionete, astfel obtinem receptivitatea copilului, se reduce atitudinea defensivă, în comparație cu abordările directe (confruntarea). Aici copilul nu trebuie să se apere sau să se justifice. Problemele dificile sunt abordate de către personajele din poveste. „Iepurasul se joaca cu o minge, apoi vine ursul si ia mingea din mana iepurasului. Iepurasul incepe sa tipe, sa planga si ii cere ursului mingea. Ursul refuza sa o inapoieze. Atunci iepurasul spune: sunt atat de furios!”. Activitatea il ajuta pe copil si in identificarea corecta a emotiilor.

Sunt copil, cum ma simt?

sunt-copil-cum-ma-simt-304x360Invata-l sa recunoasca primele semne ale furiei si cum se simt ele in corpul nostru. Putem sa continuam sceneta. Astfel, iepurasul va spune: “Ma simt ca un dragon ce scoate flacari, mi se strange stomacul, mi s-au incordat muschii, imi bate inima si imi vine sa tip!”. Sa culcam copilul pe o foaie mare, sa trasam conturul corpului si sa gasim impreuna, cum si unde simtim furia in corp. E mult mai usor sa ne linistim inainte de escaladarea furiei. Copilul invata identificarea semnalelor furiei cu ajutorul parintelui: “Vad ca incepe sa te deranjeze ceva. Sa incercam sa ne calmam si sa gasim o solutie de rezolvare impreuna.” Iti recomandam cartea Cum sa-ti ajuti copilul sa treaca peste accesele de furie

Copiii reusesc sa inteleaga mai usor lumea emotiilor atunci cand le oferim o forma vizuala si practica. Sa le propunem sa realizam un experiment simplu. Intr-un borcan, vom turna apa, vom amesteca sclipici (sub forma de praf, optional cateva picaturi de glicerina). Vom inchide borcanul si-l vom oferi copilului pentru a-l scutura. Borcanul agitat este la fel ca noi, cand suntem furiosi, gandurile furioase sunt peste tot. Dar putem calma corpul si gandurile furioase, in loc sa actionam sau vorbim intr-un mod care ar rani sentimentele celor din jur.

Dorim sa-i transmitem copilului modalitati eficiente de exprimare si sa nu-i condamnam trairile. Aceste modalitati pot include: strangerea unei perne, aruncare la tinta cu saculeti de boabe de fasole, modelarea plastilinei, deseneaza cum arata furia ta, sa batem la o tobita, sa scuturam o tamburina, implicarea in jocuri cu apa, activitati de gatit, sa ascultam muzica, etc. E important sa le identificam cu copilul, apoi le putem desena pe o lista si aseza la vedere.

Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut