Vrei sa-l ajuti pe copil sa scape de un obicei prost?

Vrei sa-l ajuti pe copil sa scape de un obicei prost?

Copiii sunt nevinovati, naivi si in general, nu sunt pe deplin constienti de actiunile lor. Prin urmare, pot aparea cu usurinta obiceiuri nesanatoase. In calitate de parinti, atunci cand vedem ca micutii nostri dezvolta obiceiuri nepotrivite, e normal sa apara ingrijorarea. Cu putina rabdare, observatie si eforturi constiente putem sa-i ajutam pe copiii nostri sa le depaseasca.

Intrebarile copilariei: De ce dansam de bucurie si fierbem de furie

 

Iata care sunt aspectele importante de care sa tinem cont:

1. Acordarea unei atentii exagerate atunci cand vine vorba despre un obicei nepotrivit si/sau pedepsirea copilului poate avea un efect invers: copilul va fi incurajat sa repete comportamentul datorita atentiei sporite de care are parte. Prin urmare, in prima faza, cel mai bine e sa evitati sa scoateti in evidenta obiceiul enervant si sa-i permiteti copilului sa-l depaseasca singur. Evitati sa invinuiti copilul, deoarece nu are efect asupra eliminarii comportamentului, mesajul transmis va fi ca nu e destul de bun pentru noi. Exista riscul de a intra intr-o lupta de putere sau de a transforma obiceiul intr-o forma de cautare a atentiei. In cele din urma, copiii stiu ca atentia negativa este mai buna decat nici una.

Marea carte despre sanatate – 87 de povesti terapeutice

2. Copiii pot dezvolta mai multe obiceiuri nesanatoase in acelasi timp.

Nu trebuie sa incercati sa le eliminati pe toate, ci mai degraba sa prioritizati. Acordati-va rabdare si evitati sa puneti presiune pe copil. Nu va grabiti! Discutarea unei probleme cu copilul trebuie realizata intr-o atmosfera de acceptare si sustinere. „Vad ca iti e greu sa… te voi ajuta si impreuna vom reusi!”

3. Identificati functia comportamentului.

Copiii practica in general aceste modele de comportamente nedorite, deoarece le aduc o serie de beneficii: ii ajuta sa se relaxeze, sa tolereze tensiunea, sa evite plictiseala, etc. Este important sa vorbiti cu copiii, sa observati si sa identificati cauza. Analizati de unde provine comportamentul. In general, obiceiurile nepotrivite se incadreaza in doua categorii: auto-linistire (balansare, rasucirea parului, suptul degetul mare) sau un raspuns la disconfort. Ascultarea problemei lor, rabdarea, manifestarea dragostei si a sprijinului in a face fata acestor stresori, este importanta pentru a scapa de aceste obiceiuri.

Inimioare fericite – povesti terapeutice

4. Formati o echipa cu copilul.

O metoda eficienta de eliminare a comportamentelor nepotrivite, se refera la implicarea activa a copilul. Puteti incepe acest lucru prin a intreba copilul despre obiceiurile sale si daca a avut parte de trairi negative din cauza lor. Apoi, explicati-i ca de acum inainte, amandoi veti fi parteneri pentru a va asigura ca obiceiul nesanatos va aparea tot mai rar. Aceasta implicare ii va da copilului un sentiment de aventura si il va motiva sa contribuie cu idei. Acest parteneriat parinte-copil va ajuta, de asemenea, la gasirea unor alternative creative.

5. Redirectionati atentia copilului si ajutati-l sa gaseasca un loc mai bun sau o modalitate mai buna pentru inlocuirea comportamentului deranjant.

De exemplu, in cazul in care nasul lui este iritat, curatati cu un servetel, aplicati spray (consultati pediatrul pentru recomandarea acestuia) si apoi spalati-va mainile. Daca va continua, oferiti copilului o activitate ce poate fi realizata cu mainile.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut