Ce facem cand copilul este dependent de calculator?

Ce facem cand copilul este dependent de calculator?

Mar 27, 2017Laura

Ce facem cand copilul este dependent de calculator?

Calculatorul, tabletele sau telefoanele ocupa un rol central in vietile noastre. Accesul copiilor la lumea tehnologiei devine posibil de la varste fragede. Influenta calculatorului asupra dezvoltarii copiilor depinde atat de cantitatea de timp petrecuta in fata acestuia, dar si de varsta copilului. In cazul in care mediul nu este suficient de bogat in stimuli noi (nu exista activitati potrivite varstei, parintii sunt ocupati, exista probleme in jurul lor), copiii incep sa petreaca tot mai mult timp la calculator.


Pe parcurs, devin vizibile anumite schimbari: copiii incep sa solicite tot mai des accesul la calculator; isi pierd interesul pentru hobby-urile lor; vorbesc in special de fazele jocului; relatiile de prietenie se muta, de asemenea, in lumea virtuala. Rezultatele, pe care copilul le obtine la jocurile de la calculator, devin principala „sursa de succes”. In cazul in care adultii incearca limitarea timpului petrecut la calculator, apar certuri si accese de furie.

Iata cateva propuneri pentru parinti:

1. Copiii mici au nevoie sa fie implicati in alt tip de activitati stimulative. Orele petrecute in fata calculatorului reprezinta o cantitate importanta de timp, ce ar trebui dedicata activitatilor pentru dezvoltarea cognitiva optima a copilului. Pune la dispozitia copilului: cuburi din diferite materiale, jucarii de lemn, instrumente muzicale, obiecte pentru creatii artistice, seminte si materiale din natura, etc, care sa-i ofere posibilitati vaste de joc.

Un alt fel de parinte - o carte ce ofera o viziune integratoare: comunicare non-violenta, intelegerea emotiilor copilului, terapii blande antistres.

un-alt-fel-de-parinte

2. Sprijina copilul in exersarea abilitatilor de relationare interpersonala. Copilul are nevoie sa experimenteze valoarea interactiunilor pozitive. Propune-i sa isi invite prietenii acasa sau stabiliti o intalnire de joaca in parc. Organizeaza programul zilei in asa fel incat sa petreceti mai mult timp in aer liber, facand miscare.

3. Dati-i copilului o pauza de 30-60 minute de timp liber cand vine acasa. Acest lucru ii va permite sa se relaxeze si sa elibereze tensiunea pe care a acumulat-o in timpul zilei de gradinita sau scoala. In aceasta etapa ar fi bine sa includem, mai ales, jocuri de miscare.

Strategii de preventie a problemelor de comportament

Strategii-preventie-comportament-308-287x360

4. Cunoaste-i principalele interese, gaseste activitati ce ii stimuleaza curiozitatea si le puteti realiza impreuna. Aceste actiuni ofera multe beneficii pentru copil: petrece momente impreuna cu tine, simte apropiere emotionala, atentie neconditionata, are parte si de stimulare cognitiva, care-l va motiva sa se implice mai des in astfel de activitati.

 

100 de activitati Montessori pentru descoperirea lumii inconjuratoare

100-de-activitati-Montessori-pentru-descoperirea-lumii-inconjuratoare-1

 

5. Creierul copiilor se dezvolta in mod optim prin angajarea directa cu lumea fizica, mai degraba decat sa fie spectatori pasivi in fata monitorului. Pune accent pe nevoia de creativitate a copilului. Alegeti o carte pe care sa o cititi impreuna, reconstruiti scena preferata, discutati despre personajele preferate.

6. Deseori, copiii considera ca se plictisesc daca nu pot sa stea in fata calculatorului. Putem permite copilului sa experimenteze plictiseala care, desi este definita drept o stare neplacuta, este declansatorul creativitatii copilului. Acestia vor trebui sa-si utilizeze propriile resurse interioare pentru a iesi din starea de plictiseala.

100 de activitati de relaxare inteligenta

 

7. Alcatuieste un program zilnic impreuna cu copilul, care sa includa si alte idei in afara de utilizarea calculatorului. Implica toti membrii familiei si invitati copilul sa formuleze si el propuneri: plimbari sau iesiri la teatru, organizati un picnic, jucati jocuri de societate, etc.

8. Adu-ti aminte ca ar putea dura ceva timp pana cand copilul se adapteaza la noul sau program. Alege sa progresezi cu pasi mici, limitand treptat timpul petrecut la calculator. Perseverenta este baza reusitei, continua sa oferi incurajare si suport pentru tranzitia copilului.

De asemenea, trebuie sa stim faptul ca micutul nu va putea sa se joace singur daca nu a avut parte inainte de atentia directa a parintelui. Doar dupa timpul petrecut impreuna, copilul va putea sa-si gaseasca ocupatie.

Adriana Ternar - psiholog si psihoterapeut



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare