Copilul tau stie sa-l spuna pe R, S sau Z? 100 de exercitii pentru corectarea pronuntiei

Copilul tau stie sa-l spuna pe R, S sau Z? 100 de exercitii pentru corectarea pronuntiei

Sep 30, 2019Petra

Copilul tau stie sa-l spuna pe R, S sau Z? 100 de exercitii pentru corectarea pronuntiei

Este foarte important sa observam dezvoltarea limbajului la copii si sa ne asiguram ca pronunta corect sunetele. In acest articol, vom discuta despre importanta pronuntiei corecte a sunetelor R, S si Z si cum putem ajuta copiii sa-si imbunatateasca abilitatile de vorbire.

De Ce Este Importanta Pronuntia Corecta?

Pronuntia corecta a sunetelor este esentiala pentru o comunicare clara si eficienta. Aceasta contribuie la dezvoltarea limbajului, imbunatatirea abilitatilor sociale si cresterea increderii in sine.

Sunetele R, S si Z: Provocari Comune

  1. Sunetul R:

    • Acesta este unul dintre cele mai dificile sunete de pronuntat pentru copii.
    • Multi copii au dificultati in a rosti corect sunetul R pana la varsta de 5-6 ani.
  2. Sunetul S:

    • Pronuntia corecta a sunetului S poate fi o provocare din cauza asezarii limbii.
    • Copiii pot inlocui sunetul S cu sunetul T sau alt sunet similar.
  3. Sunetul Z:

    • Sunetul Z este similar cu sunetul S, dar necesita vibratia corzilor vocale.
    • Copiii pot inlocui sunetul Z cu sunetul D sau alt sunet care nu implica vibratie.

Ce te faci cand cel mic nu reuseste nici in ruptul capului sa pronunte sunete precum R, S, Z etc.? Putem oare sa il ajutam pe copil cu jocuri si exercitii care sa-l stimuleze sa pronunte corect?

Continut: - 100 de exercitii logopedice pentru corectarea pronuntiei a 16 sunete (P, B, T, D, L, F, V, S, Z, Ţ, Ş, J, C, G, H, R) si a 8 grupuri de sunete (CE, CI, GE, GI, GHE, GHI, CHE, CHI).

Cum aplic jocurile din carte? - parintele/logopedul pronunta tare si clar sunetele cerute de exercitiu - copilul repeta sunetele - unele exercitii solicita copilul sa alcatuiasca propozitii sau sa inventeze scurte povesti, dezvoltandu-si astfel creativitatea, imaginatia si limbajul - fisele de lucru sunt realizate alb-negru, astfel incat copilul e invitat sa coloreze fiecare imagine dupa bunul plac - anumite jocuri ii cer copilului sa cante, lucru care-i va capta atentia si-l va amuza copios

  • unele jocuri testeaza capacitatea de reactie a copilului si de luare a deciziilor (vezi jocurile de la pg. 25, 46, 53 etc.)
  • unele jocuri se pot pune in practica in 2, asemeni unor jocuri de rol (vezi pg. 9, 16, 23 etc.)
  • exista si jocuri care cer rostirea prelungita a sunetelor, dand nastere onomatopeelor
  • exercitiile in care copilul trebuie sa rada sunt foarte apreciate datorita faptului ca aduc bunastare si il relaxeaza

Cu ajutorul personajelor care il insotesc pe copil de-a lungul cartii, acesta va invata: - animalele (domestice si salbatice) - fructele si legumele - denumirea obiectelor din jurul sau - notiunile abstracte (forme geometrice, marimi, culori etc.) - denumirea actiunilor

Toate jocurile din carte pot fi colorate, motiv pentru care aceasta culegere de exercitii este si o carte de colorat cu personaje simpatice, indragite de cei mici. Exercitiile sunt o sursa inepuizabila de distractie, in care copilul va gasi un real spijin si isi va corecta vorbirea, prin joaca.

Pronuntia corecta a sunetelor R, S si Z este esentiala pentru dezvoltarea limbajului copilului tau. Prin exercitii de articulatie, jocuri de vorbire, lectura si feedback pozitiv, poti ajuta copilul sa-si imbunatateasca abilitatile de vorbire. Daca este necesar, consultarea unui logoped poate fi de mare ajutor.

Va dorim spor la vorbit corect!

Petra Boanta



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare