Cum putem invata copilul sa gandeasca pozitiv?
Copilul nu reuseste ceea ce-si propune? Cum il putem ajuta sa adopte o gandire pozitiva, sa capete incredere in sine, in loc sa refuze sa comunice, sa se tavaleasca pe jos sau sa urle cu disperare?
Gandirea pozitiva este esentiala pentru dezvoltarea emotionala si mentala a copiilor. O atitudine optimista ii ajuta pe copii sa faca fata provocarilor, sa isi construiasca stima de sine si sa dezvolte relatii sanatoase.
Exista povesti terapeutice care vin in sprijinul parintilor cu solutii pentru gestionarea situatiilor neplacute din viata copilului.
(Exerseaza si vei reusi, Nu victoria conteaza ci sa-ti dai toata silinta, Nu te da batut, Crede in tine, Cu totii gresim, Ai curaj sa spui ce gandesti etc.)
Povestile terapeutice au un rol esential in dezvoltarea emotionala si cognitiva a copiilor.
Iata cum pot ajuta aceste povesti copilul tau:
1. Dezvoltarea unei Personalitati Puternice- Modele pozitive: Povestile ofera modele pozitive de comportament si caracter, ajutandu-l pe copil sa invete ce inseamna curajul, perseverenta si empatia.
- Valori morale: Prin intermediul povestilor, copiii invata valori morale importante care contribuie la formarea unei personalitati puternice.
2. Dezvoltarea Abilitatilor, Increderii si Gandirii Pozitive
- Abilitati Cognitive: Ascultand povesti, copiii isi dezvolta abilitatile cognitive precum gandirea critica, memoria si imaginatia.
- Incredere in sine: Povestile cu personaje care depasesc obstacole ii inspira pe copii sa aiba incredere in propriile abilitati.
- Gandire pozitiva: Povestile optimiste incurajeaza o perspectiva pozitiva asupra vietii, ajutandu-i pe copii sa vada partea buna a lucrurilor.
3. Devenirea Mai Sigur pe Sine, Mai Increzator si Mai Echilibrat
- Siguranta Emotionala: Povestile ofera situatii si rezolvari care il ajuta pe copil sa inteleaga si sa gestioneze mai bine propriile emotii.
- Incredere si Echilibru: Povestile cu finaluri fericite si invataturi clare ajuta la crearea unui sentiment de siguranta si incredere in sine.
4. Acceptarea de Sine
- Diversitate si Acceptare: Povestile care prezinta personaje diverse si situatii variate ii invata pe copii sa accepte si sa respecte diferentele.
- Stima de Sine: Prin identificarea cu personaje care invata sa se accepte pe ei insisi, copiii isi dezvolta stima de sine si invata sa se accepte asa cum sunt.
-
Rezolvarea problemele
- Comunicare Eficienta: Povestile care prezinta personaje ce rezolva probleme prin discutii ii invata pe copii importanta comunicarii eficiente.
- Rezolvarea Conflictelor: Prin intermediul naratiunilor, copiii invata tehnici de rezolvare a conflictelor intr-un mod calm si rational.
Cum putem aplica povestile cat mai eficient?
Exista diverse moduri in care informatia cea mai importanta poate ajunge la copilul dvs. Important e sa fiti creativi si sa determinati copilul sa indrageasca povestile acestea pline de invataturi.
Cititi dvs. povestea inainte, dupa care povestiti-i copilului ceea ce va amintiti, avand ca si suport imaginea. Puneti in scena povestea citita, utilizand niste jucarii de plus (joc de rol). Ii cititi copilului o poveste, in functie de gandul pe care doriti sa-l indreptati. Invitati copilul sa va spuna o invatatura pe care a extras-o din cele auzite. Il puteti ajuta si dvs. la realizarea acestui pas.
Desenati impreuna cu cel mic, pe o hartie, imaginea care va vine in minte cand va ganditi la povestea citita. Folosind un creion negru, puteti desena gandurile negative/neplacute, mototoliti hartia si o aruncati apoi la gunoi pentru a alunga emotia resimtita. Puteti face la final (sau chiar si inainte de lectura) cateva exercitii de respiratie care sa relaxeze copilul.
Va dorim relaxare placuta si sa ganditi pozitiv in orice situatie!
Petra Boanta
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!