Copilul meu este rusinos – ce sa fac?

Copilul meu este rusinos – ce sa fac?

Faptul ca toti suntem diferiti, deja este un subiect cunoscut de catre majoritatea dintre noi. Totusi, de multe ori nu stim cum sa ne comportam cu personalitatile diferite de ale noastre. Iar copiii rusinosi pot intra in aceasta categorie.

„Nu saluta, priveste in jos, nu comunica mult, este sensibil” – sunt doar cateva caracteristici ale copiilor timizi. Si, totusi, cum este indicat sa comunicam cu acestia, astfel incat sa nu simta ca ii evitam ori ca punem presiune pe ei?

Casuta cu emotii – poezii si activitati pentru dezvoltarea inteligentei emotionale

  1. Ii acceptam emoția

In momentele in care ne dam seama ca este rusinos, este indicat sa ii identificam si sa ii acceptam emotia. Adica, pur si simplu sa ii transmitem: „Iti este rusine de doamna, asa este. Cand esti pregatit, poti saluta.”. Cu cat vom accepta mai mult aceste stari la copii, cu atat mai repede acestia vor trece peste ele, fiindca orice fiinta umana cauta acceptare si validare din partea celorlalti (chiar si adultii).

Cutiuta cu emotii jucause –  Materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii 

  1. Ii ajutam sa isi identifice emotiile

Cu ajutorul unor jocuri, carticele, cartonase sau discutii libere, putem sa ii invatam pe cei mici despre emotii. Ca sa fim siguri ca acest exercitiu ne va iesi bine, putem incepe de la propria persoana. Adica, sa le identificam intai la noi insine. Ne va fi apoi mai simplu nu doar sa recunoastem rusinea la copii, dar si sa o acceptam.

Pentru ca daca nu stim exact ce este si cum se manifesta, ne este mai dificil sa o intelegem mai ales la altii. Chiar daca nu suntem obisnuiti sa o simtim, putem sa ne imaginam cum este sa traiesti cu o astfel de stare. Important este sa ne asiguram mai intai noi ca stim ce este rusinea, iar apoi sa le-o prezentam si copiilor.

  1. Oferim sfaturi practice

Un exercitiu de respiratie, un gand pozitiv sau sa povestesti cu cineva despre rusine poate fi un sfat minunat pentru a depasi aceasta stare. Dupa ce stie sa o recunoasca atunci cand apare, foarte util este sa invete cum sa isi gestioneze rusinea in acele momente. Sunt multe exercitii practice pe care le puteti gasi in materialele potrivite pentru dezvoltarea socio-emotionala a copiilor, dar si altele pe care poate le-ati testat chiar pe propria piele. De pilda, sa inspiri aerul adanc in abdomen, sa il mentii acolo pentru 2 secunde, apoi sa expiri si, din nou, sa faci o pauza pentru 2 secunde, este un astfel de exercitiu benefic pentru rusine.

Exista multe exercitii pentru depasirea rusinii, unele dintre fiind chiar activitati precum desenul, pictura sau modelajul. Orice activitate ati alege, asigurati-va mereu ca este una potrivita pentru nevoia copilului. La fel ca si celelalte emotii negative, rusinea trece cu timpul daca o recunoastem, o acceptam atunci cand vine si, bineinteles, punem in practica un mic truc pentru aceasta. Si, tineti minte: cu rabdare, depasim orice stare!

Hermina Popa, psiholog
Nr. tel: 0741 392 636