Incarcatura fizica si mentala pe care o resimt mamele de Sarbatori

Jucarii Vorbarete

  Incarcatura fizica si mentala pe care o resimt mamele de Sarbatori

Putem sa avem Sarbatori in care sa simtim ca NU totul cade Pe Umerii Mamei.

Putem să avem Sarbatori care sa ne incarce, NU care să ne descarce bateriile pana la epuizare si burnout. Putem sa cerem ajutorul chiar daca pana acum NU stiam sa facem asta. Putem sa invatam sa refuzam politicos si sa spunem NU, pentru binele nostru.

Destin de mama – mamele perfecte nu au copii

Despre cum putem sa gestionam, pe viitor, acest sentiment de burnout, ca sa transformam Sarbatorile in liniste, calm si veselie ne vorbeste in acest interviu Elena Gheogulescu, psiholog clinician si psihoterapeut integrativ.

 Este corect sa spunem ca mamele trec printr-un un efort  mare in perioada aceasta de dinainte si dupa Craciun, ajungand chiar si la burnout ? Cat de coplesitoare este aceasta perioada pentru mame?

 Da, este corect, aceasta perioada este coplesitoare pentru mame, pentru ca iesim din rutina, totul necesita mai multa pregatire.Burnout-ul inseamna o epuizare fizica, mentala si emotionala care apare in urma unui stres acumulat de-a lungul timpului, iar ce se intampla in perioada aceasta de sarbatori este cireasa de pe tort.

 Mamele simt nevoia de afirmare, de a face ceva, in schimb lasa nevoile personale in spate.Daca nevoile personale nu sunt implinite apar conflicte interioare  si exterioare.

Calendarul fericirii – 365 de idei pentru o viata buna

 Sunt aceste pregatiri adunate mai mult pe umerii mamei?

 Depinde foarte mult de asteptarile pe care le are mama, daca mama isi imagineaza si proiecteaza o imagine perfecta asupra Craciunului s-ar putea ca in loc de magia Craciunului sa simta mai mult “febra” Craciunului. Partea aceasta de asteptari adauga mai multa presiune pe umerii mamei referitor la traditii, la cadouri, la curatenia generala, gatit, programarea vizitelor cu cei mici.

 Este o perioada care ne scoate din rutina, care necesita pregatire si in functie de asteparile noastre presiunea poate fi mult mai mare pe umerii mamei.

365 de zile Zen in familie

 

 De ce urmam aceleasi paternuri din copilarie cu privire la pregatirile de sarbatori in ciuda faptului ca nu suntem de acord cu ele?

 In situatii stresante, de agitatie tindem sa actionam in mod automat sa reproducem tiparele pe care le-am vazut in propria copilarie .Aceste tipare au legatura cu teoria atasamentului care se stabileste in primii ani de viata si atunci tindem sa actionam pe pilot automat cum am vazut, auzit, simtit si interpretat noi lucrurile in acea perioada. Fiind pe pilot automat clar nu este o minte constienta ,drumul stiut este cel mai sigur.

 Luati o pauza in care sa rupeti aceste paternuri, ganditi-va ce este prioritar pentru voi in acest moment. Este prioritar pentru mine sau a fost pentru parintii mei? Ce imi doresc si ce nevoi am? Exista o diferenta intre ceea ce ne dorim si ceea ce avem nevoie .

 

Nu exista parinte perfect

Chiar trebuie sa le facem pe toate in aceasta perioada?

 Este o alegere. Poate fi alegere constienta sau una inconstienta, pilotul automat intra in functiune pentru ca este foarte mult stres. Este in regula sa ne pregatim pentru aceasta sarbatoare insa pregatirea  excesiva poate sa duca la epuizare .

La ce se refera incarcatura mentala?

 Cand vine vorba de responsabilitati in ceea ce priveste pregatirea sarbatorilor, mama este cea care efectueaza cea mai multa munca cognitiva, emotionala si investeste mai mult decat tatal. Tendinta este una spre parentaj in care si tatal are destul de multe responsabillitati insa mamele tind sa se gandeasca la tot ce au de facut si atunci apare epuizarea.

 

Stiu mamele sa ceara ajutorul atunci cand simt ca nu mai pot?

 Mamele trebuie sa invete sa ceara ajutorul. Mama nu este doar mama, are si alte roluri:e si sotie, partenera si fiica si atunci este important sa-si aminteasca ca nu e doar mama si are nevoie de ajutor si este in regula sa ceara ajutorul. 

365 zile zen

 Aceasta agitatie de dinaintea sarbatorilor este o trasatura romaneasca?

 Poate sa fie si o parte mostenita din cultura romaneasca, tendinta “de a face” este prioritara. Partea aceasta de “a fi” in loc de “a face” este in curs de dezvoltare in mentalitatea noastra romaneasca. Sa ne amintim partea aceasta : Actioneaza, renunta si imparte, fa-ti o lista cu ce ai de facut, vezi ce este prioritar, renunta la lucrurile inutile si imparte sarcinile.

 Care sunt semnalele de alarma atunci cand vine vorba de burnout?

 Epuizarea pe care mama o resimte atat la nivel psihic,emotional cat si fizic. Starea de agitatie interioara,lipsa umorului, nemultumirea fata de propria persoana, dificultatea in luarea deciziilor, autocompatimirea sunt cateva din semnalele de alarma atunci cand vine vorba de burnout.

Pot aparea schimbari ale obiceiurilor alimentare si consumul excesiv de alimente si bauturi energizante.

Cutia Pandorei

 

 Cum trece o mama peste sentimentul de vinovatie atunci cand ea considera nu a fost la nivelul asteptarilor? Social media poate contribui la acest sentiment de vinovatie?

 Este nevoie de multa intelegere si negociere cu noi insine si nu cu ceilalti, este nevoie sa ne amintim ca ceea ce vedem pe social media este ceea ce ni se prezinta, nu neaparat realitatea. Sa spunem STOP, pentru ca traim pentru noi si nu pentru ceilalti.

 

Draga femeie, 

“Nu lăsa tigăile să strălucească mai tare decât tine. Nu lua curățenia casei atât de serios” 
Rose Vangheluwe
Elena Gheoculescu 
Psiholog Clinician si Psihoterapeut Integrativ
Telefon: 0726 944 677