Copilul tau e pregatit pentru scoala? Mici secrete pentru parinti

Copilul tau e pregatit pentru scoala? Mici secrete pentru parinti

Una dintre conditiile importante privind maturitatea scolara se refera la dorinta copilului de a merge la scoala, iar noua etapa sa fie motivanta pentru el. Mai jos avem cateva sugestii despre cum il putem ajuta pe cel mic sa fie pregatit pentru scoala.

Pentru mentinerea entuziasmului, atat parintii cat si educatorii din gradinita au un rol important sa ofere pregatirea adecvata. Aceasta va fi cheia succesului scolar si a sentimentului de bine. Parintii pot ajuta foarte mult in procesul de maturizare. Familia are un rol major in crearea sigurantei emotionale.

La scoala: emotiile si lectiile lor

Inainte de a incepe scoala, vizitati impreuna cladirea scolii, sala de clasa, faceti cunostinta cu doamna invatatoare. Acest lucru va oferi celor mici posibilitatea de a pune intrebari despre scoala lor, daca au nevoie.  

            

Alegeti impreuna rechizitele scolare.

Lasati copilul sa folosesca ghiozdanul, sa invete cum se utilizeaza.              

Jucati jocuri de rol.

Aceste tipuri de jocuri il ajuta pe copil sa se familiarizeze cu mediul scolar, programul si asteptarile din clasa. In acest mod, oferim un mediu plin de siguranta pentru exprimarea ingrijorarilor: ce se intampla cu mine daca ma doare ceva? cum relationez cu ceilalti copii? La fel, putem prezenta modalitati de a face fata situatiilor pe care copilul le poate exersa prin joc. Este important ca micutii sa stie ce ii asteapta la scoala, care sunt diferentele dintre gradinita si scoala.

Puneti accent pe dezvoltarea comunicarii si ascultarii.

E important sa oferim copilului ocazia de a povesti intamplarile zilnice, experientele, problemele cu care s-a confruntat, iar parintele sa asculte, sa raspunda, sa impartaseasca experiente, sa gaseasca solutii impreuna. Oferiti empatie copilului, fie ca este vorba de bucurie sau esec.

Intrebati cum se simte copilul.

Asigurati-va ca vorbiti cu copilul despre inceperea scolii. Incercati sa puneti urmatoarele intrebari: Cum crezi ca va fi? La ce te astepti? Exista ceva la care te gandesti si te simti ingrijorat? Amintiti-va sa nu bombardati copilul cu discutii nesfarsite despre scoala, abordati ca o etapa normala, spre deosebire de o schimbare mare in viata lor.

Povestiti copilului despre propriile experiente frumoase de scoala.

Incercati sa vorbiti despre amintirile personale de la scoala, mentionand jocurile pe care le-ati jucat in pauza sau cat de mult ati simpatizat-o pe doamna invatatoare. Incercati sa gasiti fotografii de la scoala pentru a le arata copilului.

Incurajati independenta copilului.

Invatati copilul cum sa se imbrace/dezbrace singur, sa-si aseze hainele, sa se incalte, precum si in asimilarea regulilor de igiena personala. Autonomia copilului va stimula sentimentul de autoeficacitate.

Stimulati dezvoltarea motricitatii fine si grosiere.

Jucati-va cu Lego si cuburi de construit deoarece acestea intaresc muschii mici ai mainii. De asemenea jocul cu plastilina are rolul de a antrena motricitatea mainii copilului, ce va ajuta in prinderea corecta a instrumentului de scris. Prin jocurile cu zaruri, putem exersa denumirea culorilor, formelor, in timp ce jocurile de societate si jocurile de carti sunt indicate pentru dezvoltarea logicii, gandirii strategice si respectarea regulilor.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut