Cum facem fata emotiilor din prima zi de gradinita?

prima zi de gradinita

Cum facem fata emotiilor din prima zi de gradinita?

In curand copilul va merge la gradinita. Ne dorim ca micutul sa se bucure de aceasta noua etapa, din aceasta cauza putem sa ne simtim oarecum nedumeriti. Urmatoarele randuri reprezinta un sprijin pentru parinti, in sensul familiarizarii cu aceasta lume noua si incitanta, in care copilul face primii pasi. Prima zi de gradinita poate fi grea pentru cei mici, dar si pentru parinti.

Adaptarea la gradinita – joc psihoeducational

 

Inainte de inceperea gradinitei, discuta cu copilul tau despre acest subiect. Exprima-ti entuziasmul cu privire la lucrurile pe care le va invata. Incearca sa iti dai seama ce simte si cum vede copilul mersul la gradinita, dar in cazul in care acesta nu e interesat sau poate nu doreste sa discute, nu exagera si nu forta subiectul. Ideea principala este sa-i transmitem copilului faptul ca gradinita reprezinta o faza noua a vietii lui, plina de aventuri si experiente interesante, si nu doar o separare infricosatoare.

Max merge la gradinita

Daca copilului tau ii este teama in prima zi de gradinita, nu-l mustra sau ridiculiza, nu incerca sa-i spui ca nu trebuie sa-i fie frica, deoarece in acest mod ii dai de inteles ca ceva nu e in regula cu el. Ramai zambitor si reaminteste-i faptul ca vei veni dupa el la sfarsitul programului de gradinita. Aminteste-i ca va invata lucruri noi si interesante, va putea sa se joace cu ceilalti copii.

Felix si Gustav merg la gradinita

 

 

Cea mai grea parte a zilei se dovedeste a fi momentul in care il lasam pe copil la gradinita. Copilul a petrecut cea mai mare parte a timpului impreuna cu parintii, astfel ca despartirea (chiar si pentru cateva ore) pare o sarcina dificila pentru copil. Care este prima ta reactie atunci cand copilul tau incepe sa planga la momentul despartirii? Transmite-i incredere prin recunoasterea emotiilor, in timp ce il asiguri ca te vei intoarce dupa el. Nimeni altcineva nu poate linisti mai bine copilul decat noi, parintii, dar in aceasta etapa e momentul sa permitem educatoarei sa-si asume acest rol.

Nu vreau la gradinita!

E indicat sa nu prelungim momentul plecarii de langa copilul nostru. Ii dam copilului speranta ca ne poate tine langa el. Incercati sa va pastrati calmul. Daca micutul va vede ingrijorat, ii dam de inteles ca nu avem incredere in faptul ca va ramane in siguranta.

Confectionati o carticica pentru a usura momentul de „la revedere”. Titlul cartii ar putea fi – “mama vine inapoi”. Cartea poate cuprinde cateva poze ce ilustreaza rutina zilei si apoi momentul revederii cu parintii.

Pastreaza aminirile celor mai frumosi ani!

Inventati un ritual special pentru despartire. Poate fi un cantecel, o imbratisare sau un pupic special. Acest ritual va facilita tranzitia copilului de la un mediu la celalalt si va oferi copilului siguranta. Explicati apoi micutului ca este timpul sa plecati. Nu va intoarceti pentru a doua oara sau ramaneti langa usa, spunand la revedere copilului minute in sir. Chiar daca iti este foarte greu sa pleci, aminteste-ti ca situatiile concrete sunt cele ce ofera posibilitatea dezvoltarii abilitatilor de adaptare.

Odata ce doamna educatoare reuseste sa se apropie de copil, va reusi sa il orienteze spre una dintre activitatile preferate. Acest lucru ii va permite micutului sa se concentreze asupra activitatilor pozitive. La fel, copilul va fi capabil sa se bucure de ziua petrecuta la gradinita si sa se simta curios despre ce urmeaza sa vina.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut