Rasfatul bunicilor – ce facem cu el?

Rasfatul bunicilor – ce facem cu el?

Bunicii ocupa un loc special in viata de familie. Atunci cand se gandesc la nepoti, bunicii vorbesc despre bucuria de a iubi si a fi iubit, de a-i vedea cum cresc sub ochii lor si a parintilor. E cunoscut faptul ca bunicii sunt cei care au tendinta de a rasfata copiii. Cum poti sa-i abordezi pe bunici astfel incat sa respecte regulile pe care le-ai stabilit, dar sa-si manifeste dragostea pentru nepotei fara a exagera cu rasfatul? Iata cum:

Discutati despre asteptari. E indicat sa vorbim cu bunicii despre aspectele pe care le consideram importante cu privire la educarea si cresterea copiilor. Diferenta de stil este adesea o sursa de confuzie pentru copii. Ei vor constientiza rapid ca se opereaza cu doua sisteme diferite de reguli: parintii lor sunt stricti, iar bunicii lor sunt permisivi. Mesajele contradictorii vor pune la indoiala credibilitatea regulilor. Astfel, este nevoie sa va asezati impreuna cu bunicii si sa incercati sa discutati cu ei pentru a aborda acelasi stil parental atunci cand vine vorba de disciplina copiilor.

Montessori la tine acasa. 80 de jocuri pedagogice usor de realizat

Orice rol nou aduce provocari. Atunci cand e vorba despre primul nepot, bunicii ajung din rolul de parinte intr-un rol dublu: de parinte, dar si de bunic. Putem sa invatam impreuna cum sa gestionam provocarile noii etape intr-un mod in care sa fim sprijin unii pentru ceilalti. In acest mod, chiar si stilul de parenting are o baza comuna.

Stabileste cateva reguli de baza. Stim cu totii ca bunicii iubesc sa-si rasfete nepoteii, dar e important sa discutati despre regulile de baza. De exemplu, daca observati ca parintii dumneavoastra permit copilului sa consume gustari nesanatoase, cereti-le ajutorul. Explicati-le faptul ca alimentatia copilului este esentiala pentru sanatatea acestuia:„Am observat ca atunci cand copiii au parte de multe dulciuri, devin mult mai agitati, iar acest lucru ii impiedica sa adoarma la ora potrivita. Devin irascibili atunci cand nu au avut parte de suficient somn. As prefera sa limitati dulciurile la unul sau maxim doua pe zi”. Aratati-le bunicilor alte modalitati de a-si exprima dragostea: sa mearga in parc, sa inventeze jocuri noi, sa-i invete lucruri noi etc.

Ajutati-va copilul sa fie fericit – 35 de activitati pentru copiii de 3-10 ani

ajuta-ti-copilul-sa-fie-fericit

Fii flexibil. Bunicii inconjoara nepotii cu dragoste neconditionata. E indicat sa ne adaptam si noi, ca parinti, cu privire la stilul bunicilor: in cazul in care copilul se uita cu 10 minute in plus la desene, este acceptabil. Majoritatea copiilor se adapteaza destul de usor la micile schimbari de rutina, iar amintirile pe care le vor avea din timpul lor special petrecut la bunici vor fi de nepretuit. Totusi, in situatia in care este vorba despre sanatatea sau siguranta copilului, trebuie sa fim fermi in exprimarea regulilor. Interesul comun al parintilor si al bunicilor se refera la bunastarea copilului.

Copilul inteligent. 100 de jocuri creative pentru copiii intre 2 si 5 ani

copilul-inteligent

Incearca sa vezi lucrurile si din perspectiva bunicilor. Exprimati-va cu empatie, lasandu-i sa inteleaga ca stiti cat de tentant este ca ei sa le ofere nepotilor tot ce-si doresc. In acest mod, veti reduce rezistenta lor atunci cand le cereti sa ia in considerare dorintele dumneavoastra. „Stiu ca este o bucurie sa-i rasfeti pe copii si sunt sigura ca micutii insista sa obtina lucruri pe care nu le obtin atunci cand sunt acasa. E greu sa spui nu!”.

Bunicii au nevoie de aprecierea noastra. Evitati sa faceti observatie bunicilor cand depasesc limitele stabilite, mai ales in prezenta nepotilor. O varianta utila poate fi realizarea unui plan comun, ce sa contina principalele domenii in care se pot aduce mici corectii sau sprijini independenta copilului. Apoi, lucrati la solutii. Dupa ce toata lumea si-a impartasit preocuparile, implementati solutiile si asigurati-va ca vorbiti despre eficienta acesteia.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut