Cum invatam copilul sa-si gestioneze emotiile negative?

Cum invatam copilul sa-si gestioneze emotiile negative?

Emotiile negative pot fi coplesitoare pentru copiii mici.

Unul dintre aspectele dificile ale sarcinilor parintilor se refera la abordarea sentimentelor negative ale copiilor. Cei mici au nevoie sa aiba alaturi parinti cu care sa vorbeasca despre grijile, frustrarile si luptele lor in viata.

Joc terapeutic pentru copii

Depinde de parinti sa-i ajute pe copii sa invete sa depaseasca frustrarea si sa gaseasca solutii la obstacolele cu care s-au confruntat. Uneori este mai usor de zis decat de facut.

Casuta cu emotii – poezii si activitati pentru dezvoltarea inteligentei emotionale

Tendinta imediata a unui parinte atunci cand un copil este frustrat si suparat este sa actioneze si sa faca tot ce este necesar pentru a face copilul fericit.

Specialistii din domeniul psihologiei dezvoltarii copilului subliniaza faptul ca putem ajuta copilul inainte ca frustrarea sa escaladeze, dar indepartarea de indata a obstacolelor sau indeplinirea cerintelor copilului poate sa nu fie cea mai buna strategie.

De exemplu daca cel mic participa la o tabara si dupa prima zi se plange ca nu mai vrea sa ramana, cum procedam?

Cutiuta cu emotii jucause –  Materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Este indicat sa transformam problema intr-o oportunitate pentru a ajuta copilul sa invete cum sa gestioneze frustrarea.

Iata cateva dintre cele mai indicate sugestii pentru a ajuta copiii sa faca fata acestor emotii:

Potrivit cartii lui Gottman “Cum sa crestem copii inteligenti emotional” – primul pas se refera la identificarea si validarea emotiilor copilului. “Te simti speriat! Cred ca iti este frica!”. Acest pas este important deoarece copilul va intelege: ca exista emotii diferite (furie, tristete, ingrijorare, jena, emotie, fericire, vinovatie etc.) si ca aceste emotii sunt declansate de ganduri variate.

Putem ajuta copiii sa-si mareasca abilitatile emotionale, facand emotiile parte din vocabularul zilnic.

90 de poezii cu emotii explicate

De exemplu, putem citi povesti sau discuta despre situatii de la gradinita sau din clasa, cum ar fi: Cum se simtea personajul? Ma intreb daca aceasta persoana se simte mai degraba furioasa sau ingrijorata? Ce crezi ca le-a trecut prin minte in acea situație?

Copilul va deveni tot mai eficient in gestionarea emotiilor negative cand isi va da seama ce simte si cand va accepta acele sentimente.

Un alt joc interesant pentru copii este realizarea unui ceas al emotiilor – afisam mai multe tipuri de emotii in locul orelor. La fiecare oprire spunem ultima data cand ne-am simtit potrivit emotiei afisate. Ii vom explica faptul ca emotiile sunt trecatoare, asa cum au venit, vor si trece. Utilizati situatiile descrise de copil ca oportunitati de a empatiza, conecta si invata. Sa ne luam timp pentru a vedea lucrurile din perspectiva copilului, sa se simta inteles si respectat.

Povesti si jocuri utile despre emotii – Popini si Gandarici

 

Vorbeste cu ei despre emotii si ajuta-i pe copii sa-si puna propriile sentimente in cuvinte.

Incurajarea copilului cu privire la gestionarea emotiile, mai ales a celor negative, poate reduce mult problemele de comportament. Un copil care isi intelege emotiile va fi, de asemenea, mai bine pregatit sa se ocupe de situatii inconfortabile si are mai multe sanse de a se descurca. Mesajul ce trebuie sa ajunga la copil este ca e in regula sa simti furie, dezamagire dar aceste trairi nu pot fi o scuza sau justificare pentru comportamente agresive. 

Exersati tolerarea emotiilor. Explicati copilului ca doar pentru ca se simte ingrijorat in legatura cu ceva, nu inseamna neaparat ca acel lucru este o idee rea.

De exemplu, daca ii este frica sa se prezinte la balul mascat, deoarece nu va cunoaste niciunul dintre ceilalti copii, incurajeaza-l sa participe. Ajutati copilul sa identifice activitatile pe care le poate face ca sa se linisteasca: sa coloreze, sa alerge in curte, etc.

Putem confectiona un borcanas in care sa punem idei cu diferite activitati potrivite pentru tolerarea emotiilor negative, iar copilul poate alege.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut