Una dintre cele mai frecvente cauze a intarzierilor de limbaj

cauze a intarzierilor de limbaj

Una dintre cele mai frecvente cauze a intarzierilor de limbaj

In ce fel crezi ca influenteaza ecranele limbajul celor mici?

In teorie, multi parinti considera ecranele benefice, pentru ca bebelusii si copiii aud acolo mult dialog si multe cuvinte. Dar cum stau lucrurile de fapt din acest punct de vedere?

Studiile arata o legatura intre dezvoltarea limbajului la copiii mici si expunerea la ecrane. Cu cat copiii stau mai mult timp in fata televizoarelor, cu atat mai lent li se va dezvolta limbajul.

45 de jocuri pentru dezvoltarea vorbirii

Cel mai bine copilul poate invata limbajul prin interactiunea cu cei din jurul lui. Atunci cand el petrece mult timp in fata ecranului, el pierde aceasta interactiune cu ceilalti. Cand se uita la televizor, el doar asculta o conversatie si nu participa la ea. Copilul este stimulat sa vorbeasca cand poate sa urmareasca fata celui care ii vorbeste, Cand acesta ii raspunde inapoi prin mesaj verbal asociat cu expresii emotionale, mangaieri si dezmierdari. Ceea ce televizorul nu poate sa-i ofere.

Cand recomanzi oferirea ecranelor catre copii? Care varsta ar fi cea mai potrivita si sub ce varsta chiar nu ar trebui sa facem asta?

Sub varsta de doi ani nu recomand oferirea ecranelor copiilor. Dupa aceasta varsta, Academia Americana de Pediatrie recomanda ca parintii sa limiteze utilizarea ecranului la cel mult o ora si sa nu-i lase singuri in timpul acesta.

Dragi parinti, oferiti copiilor timp de calitate cu voi, timp in care pot sa converseze, sa puna intrebari si sa raspunda. Interactiunea cu voi este extrem de importanta pentru ca cei mici sa porneasca sa vorbeasca. Oferiti-le copiilor vostri multe oportunitati de a discuta, de a explora, de a pune intrebari si de a raspunde.

Dezvoltarea vorbirii – Carte pentru degetele jucause

Care este explicatia ta de logoped pentru intarzierile de limbaj care sunt asociate, in ultimii ani, expunerii timpurii la ecrane?

Pentru copiii mai mici de doi ani este extrem de importanta interactiunea sociala pentru dezvoltarea abilitatilor cognitive, lingvistice, motorii si socio-emotionale. Aceasta interactiune nu se poate intampla prin expunerea la ecrane. Conversatiile personajelor de la televizor sunt dificil de urmarit, copiii nu pot sa-si insuseasca cuvintele pe care le aud pentru ca nu inteleg ce inseamna. Ritmul dialogurilor in cadrul acestor desene pe care le urmaresc este foarte rapid. In timp ce in interactiunea reala cu un copil mic adultii isi adapteaza stilul de comunicare folosind un ritm lent, propozitii scurte, expresii emotionale si o tonalitate antrenanta. Adultii folosesc mult limbajul concret, denumind si aratand obiectele.

Perioada favorabila dezvoltarii limbajului se afla in primii ani de viata, iar insusirea limbajului de catre copil este in stricta dependenta de cantitatea si calitatea stimulilor verbali.

Vraja ecranelor

Care crezi ca sunt acele greseli pe care noi, parintii, din lipsa de informare, le facem fata de copiii nostri si le intarziem dezvoltarea vorbirii, uneori chiar si cu cele mai bune intentii?

De-a lungul timpului am intalnit copii la care intarzierea in dezvoltarea limbajului nu a avut o cauza organica sau functionala. La acesti copii, intarzierea in dezvoltarea limbajului a fost determinata de factori psiho-sociali. Astfel, o insuficienta stimulare a copiilor sub aspectul relatiilor sociale si a comunicarii verbale are influenta negativa asupra dezvoltarii vorbirii. La acesti copii nu se formeaza dorinta de interactiune si comunicare sociala.

cauze a intarzierilor de limbaj

Alte cauze  a intarzierilor de limbajpot fi si stimuli prea numerosi, cerinte exagerate fata de exprimarea verbala, accelerarea fortata a ritmului vorbirii, vorbirea incorecta a parintilor sau a celor din anturajul copilului mic se rasfrange negativ asupra dezvoltarii vorbirii copilului, in acest caz, copilul isi insuseste prin imitatie defectele din vorbirea adultilor.

Atunci cand adultii imita vorbirea copiilor mici, considerandu-i dragalasi, in loc sa-i stimuleze sa vorbeasca corect, de fapt ii intaresc pronuntia gresita a cuvintelor.

Totodata, utilizarea diminutivelor de catre cei mari are un efect nefavorabil asupra insusirii pronuntiei corecte a cuvintelor, deoarece sunt dificil de pronuntat.

Deci: jucati-va si vorbiti mult cu cei mici! si nu uitati sa limitati cat mai mult accesul la televizor!

Laura Hardalau, 

mamica si logoped