Ce pot sa fac cand copilul ma musca?

Ce pot sa fac cand copilul ma musca?

Depasirea unei schimbari majore, cum ar fi venirea pe lume a unui fratior in familie sau mutarea intr-o casa noua, poate provoca un disconfort emotional ce poate avea drept consecinta un comportament agresiv. Copiii pot musca atunci cand sunt depasiti de teama, de furie, de frustrare sau ar putea musca, pentru ca cineva i-a muscat la randul lor.

Cel mai important lucru de care trebuie sa tinem cont este faptul ca cei mici nu doresc sa le faca rau celor din jur. Mai degraba ar prefera sa se joace, sa exploreze si se bucure de prietenii lor. Intelegerea a ceea ce se afla in spatele muscaturilor este primul pas in a opri copilul.

Nu exista copii rai – solutii practice pentru parinti

Ce sa faci atunci cand copilul tau manifesta comportamentul de muscare?

Asigurati-te ca ambii copii sunt in siguranta. In primul rand, separa copiii si convinge-te ca se afla la distanta. Ramai calm, pune limite si nu tine morala. In limbaj simplu, direct, spune-i copilului ca muscaturile dor si ca nu-i poti permite sa le faca rau celorlalti. Desi ai putea fi tentat sa ridici tonul sau sa-l pedepsesti, din cauza gravitatii actiunilor sale, cercetatorii releva faptul ca o astfel de pedeapsa provoaca furie si resentimente care, in timp, pot determina copilul sa se manifeste si mai mult.

Ajuta amandoi copiii. Atat copilul care a fost muscat, cat si agresorul au nevoie de ajutor. In primul rand, va trebui sa verifici daunele si sa oferi o atentie medicala. Manifesta caldura si rabdare, astfel il ajutam pe copil sa se simta suficient de confortabil pentru a-si exprima propriile emotii, atat despre muscaturi, cat si despre ceea ce i-a produs frustrare. Sugereaza-i sa vina la tine cand are o perioada dificila sau simte tristete. Ofera-i atentia deplina atunci cand o face. Gandeste-te ca va invata sa procedeze la fel si la gradinita.  

Scopul cartii Stiu sa ma comport frumos! este de a aduce modificari pozitive in comportamentul copiilor.

Discutati despre ce s-a intamplat. Dupa ce ati reusit sa va linistiti, alegeti un moment potrivit pentru a discuta: explica-i copilului cum putem transmite celuilalt ca suntem suparati fara sa-l ranim sau cum cerem ajutorul unui adult atunci cand nu ne place cum se comporta alti copii. Faceti niste simple jocuri de rol pentru a analiza aceste situatii. (Tu esti George de la gradinita si-mi spui ca sunt un papagal). Invata-l cum sa-si exprime dezacordul.

Trei idei pentru un plan de prevenire:

1. Observa cand si de ce apare comportamentul. Se joaca, iar un alt copil ii smulge jucaria din mana? Incearca sa te muste cand te ocupi de fratiorul mai mic? Poti primi informatii si de la gradinita. Urmareste semnele de avertizare, cum ar fi plansul, strigatul, batutul din picioare, acestea preced adesea muscaturile. Dupa un timp, vei putea prezice cand poate aparea comportamentul nepotrivit si vei fi gata sa intervi.

O cauza principala a muscaturilor se refera la incapacitatea de a-si exprima emotiile si trairile.

2. Opreste-l inainte de a musca din nou. Daca ti se pare ca micutul se pregateste sa muste din nou, apropie-te fizic de el si impiedica actiunea: “imi pare rau ca te simti trist/furios, dar nu te pot lasa sa-i ranesti pe ceilalti”. Daca te musca sau continua sa incerce sa muste un alt copil, probabil ca este o idee buna sa-l scoti din situatie si sa inchei sesiunea de joc.

3. Ramai calma si iubitoare fata de el. Acest lucru poate fi foarte greu atunci cand incerci sa-l impiedici sa muste – este posibil sa simti o presiune enorma sa tipi sau sa-l opresti cu forta. Dar, daca iti poti aminti cat de mult il iubesti in timp ce ce te apropii de el se poate simti in siguranta pentru a iti arata cat de trist se simte. Va trebui sa intervii in acest fel, ori de cate ori este nevoie pentru a-l opri.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut