Copilului tau nu-i place sa invete? 7 sugestii

Copilului tau nu-i place sa invete? 7 sugestii

Majoritatea copiilor au o repulsie mare fata de invatat, care creste odata cu varsta, in special cand vine vorba de teme. Cauzele pot fi multiple: copilului nu ii place sa i se spuna ce sa faca, are probleme cu autoritatea, nu il atrage informatia, nu il atrage modul in care este prezentata informatia, simte presiunea lui “a trebui”, nu intelege de ce trebuie sa isi petreaca timpul altfel decat jucandu-se, are asteptari prea mari de la el sau simte ca ceilalti au asteptari din partea lui, nu vede rostul invatatului, se simte incapabil sa asimileze informatia, etc.

Jocuri potrivite pentru profesori inspirati si prescolari voiosi

Este adevarat ca nu toata informatia prezentata este interesanta sau necesara pentru copii, aceasta poate fi plictisitoare sau chiar depasita, iar sistemul de evaluare creeaza o adevarata presiune asupra copiilor. Dar aici intervine talentul pedagogului si, totodata, al intermediarului, adica al parintelui. Secretul sta in modul in care prezentam informatia si in a-i da libertate copilului sa isi exploreze interesele si pasiunile, fara sa se simta comparat cu altii sau presat de un sistem de notare.

Iata ce poti face, in calitate de parinte, pentru a-l motiva pe copil sa invete:

Colectie de jocuri stimulative pentru copii

1. Combina distractia cu invatatul

Se stie ca jocul este metoda cea mai potrivita de invatare pentru copii. Incearca sa ii prezinti copilului concepte noi cu ajutorul unor jocuri speciale sau creeaza-le chiar tu. Nu trebuie decat sa iti folosesti imaginatia pentru a face din invatat o joaca. De exemplu, pune-i intrebari despre un subiect si stabileste niste reguli ale jocului. Poti incerca recompensarea prin diferite mijloace in functie de varsta copilului, dar cu masura. O alta idee ar fi ca, in timp ce invata despre un subiect, sa ii oferi ocazia sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea pentru a concepe un mic proiect: de exemplu, la fiecare raspuns corect va mai trage o liniuta sau va mai colora o bucatica dintr-un desen-surpriza. Astfel ii starnesti curiozitatea si ii mentii interesul in procesul de invatare.

Ajuta-l pe copil sa-si dezvolte o personalitate armonioasa si care sa faca fata cu succes provocarilor de zi cu zi!

Pregatiti de scoala? Vezi colectia de materiale didactice AICI.

2. Ajuta-l sa descopere metoda cea mai potrivita de invatare

Fiecare copil are stilul propriu de invatare, iar pentru a putea sa si-l descopere este bine sa ii oferi ocazia sa incerce mai multe variante.

Exista 7 stiluri fundamentale:
– vizual/spatial (preferinte pentru imagini si vedere in spatiu);
– auditiv (prin ascultare);
– verbal/lingvistic (prin cuvinte, atat oral, cat si scris);
– corporal/kinestezic (prin simtul tactil si miscare);
– logic/matematic (prin rationament, logica si sistematizare);
– social/interpersonal (preferinta de a invata impreuna cu altii);
– solitar/intrapersonal (preferinta de a invata de unul singur).

Unii copii au un stil predominant, iar altii prefera sa combine mai multe stiluri. Important este ca fiecare copil sa aiba acces la diferite metode de a invata si sa reuseasca sa aleaga stilurile care i se potrivesc cel mai bine.

Caietul meu Montessori pentru a invata sa scriu si sa citesc

3. Fii tu insuti un exemplu

Este important sa arati interes si entuziasm pentru a invata lucruri noi. Incearca sa ii vorbesti despre ceva ce ai aflat recent si arata-te curios sa afli mai multe despre acel subiect. Daca va vedea ca te interesezi si chiar iti place sa faci acest lucru, se va simti si el atras sa invete lucruri noi si va percepe invatatul nu ca pe o povara, ci ca pe o placere.

4. Vorbeste cu el despre ce a invatat la scoala

Punandu-i intrebari despre ce a invatat la scoala, il vei determina sa isi reaminteasca informatia si, astfel, o va putea asimila si intelege mai bine. Incurajeaza-l sa isi exprime parerile si trairile cu privire la ceva ce a invatat, intreaba-l ce nu a inteles, roaga-l sa-ti explice un concept nou, iar daca simte ca nu a inteles prea bine sau ar dori sa afle mai multe, faceti impreuna o cercetare pe google sau prin alte mijloace.

Invat sa vorbesc corect si sa fiu mai intelept

invat-sa-vorbesc-corect-si-sa-fiu-mai-intelept1-304x360

5. Ajuta-l sa invete sa se organizeze

Managementul timpului este o cheie importanta in reusita. Ii poti explica, de exemplu, faptul ca si tu ai de realizat sarcini la serviciu si ca intotdeauna trebuie sa incepi cu cele prioritare. Pe urma, daca nu ti-ai organiza materialele de lucru pe categorii, ti-ar fi foarte greu sa te descurci. Cu cat reusesti sa te organizezi mai bine, cu atat si munca devine mai usoara, eficienta si rapida. Facand aceasta comparatie cu munca ta, copilul va putea percepe mai bine importanta studiatului si nu se va simti singurul care are de realizat sarcini.

50 de fise practice – Invat cum sa invat la scoala

6. Incurajeaza-i pasiunile si interesele

Atunci cand exista pasiune pentru ceva, nu se pune problema sa faci un lucru “pentru ca asa trebuie”. Descopera care sunt hobby-urile copilului si inscrie-l la activitatile extrascolare care i se potrivesc si il stimuleaza. Fiind motivat sa faca acele lucruri, va intelege ca numai cu efort si perseverenta poate obtine succes si, cel mai important, satisfactie. Iar aceasta regula se aplica si in procesul de invatare la scoala.

Colectie de jocuri si exercitii distractive – Ghiozdanelul meu

7. Arata entuziasm pentru fiecare reusita

Este foarte important sa fii alaturi de copilul tau si sa ii impartasesti emotiile si trairile. Mai ales cand vine vorba de invatat. Eforturile pe care le depune trebuie apreciate si cum poti sa il rasplatesti mai bine decat bucurandu-te impreuna cu el, aratandu-i entuziasm si incurajandu-l in munca sa. Pentru micile “victorii” de la scoala poti folosi si recompense, cum ar fi o iesire in natura, vizionarea unui film preferat, gatitul impreuna si alte activitati educative si stimulatoare pentru dezvoltarea sa, care ii fac placere.

Rolul oricarui parinte este sa fie pilonul principal in educatia copilului, indiferent sub ce forma se realizeaza aceasta, si sa il incurajeze sa isi urmeze pasiunile, oferindu-i libertate de alegere in drumul sau. Daca invatatul e resimtit ca o obligatie, copilul nu va putea gasi cu adevarat sensul acestui proces natural, cu care ne intalnim zi de zi, si ii va fi greu sa isi descopere propriul sens, in cele din urma. De aceea, acorda-i libertatea de a alege si insufla-i o dragoste sanatoasa pentru cunoastere.

Anamaria Potra