7 activitati creative pentru dezvoltarea motricitatii fine

7 activitati creative pentru dezvoltarea motricitatii fine

Stiai ca…

Copiii cu o motricitate fina bine dezvotata au o gandire si o imaginatie crescuta, un limbaj dezvoltat conform varstei si o memorie buna.

Sa manance singuri, sa tina lingura singuri, sa se inchida/deschida la incaltari, sa se imbrace si sa se dezbrace singuri, sunt abilitati de autoservire ce pot fi dezvoltate prin jocuri pentru dezvoltarea motricitatii.

Stiai ca…
motricitatea fina se poate dezvolta cu mare usurinta acasa prin jocuri si activitati cat mai creative si distractive?

7 activitati creative pentru dezvoltarea motricitatii fine:

1. Decupajul dupa contur

Jocul meu de indemanare Montessori

Simplu si eficient – invatarea copiilor sa taie cu foarfeca este o abilitate importanta ce implica coordonarea ochi-mana. Odata dobandita aceasta abilitate, drumul pentru a invata sa scrie va fi mai facil pentru copil.

Materiale necesare: coli de hartie, creion sau carioca, linie si foarfeca.

Poti folosi si printuri cu liniile deja trasate, insa daca nu iti este la indemana, le poti tu trasa cu ajutorul unei carioci si poti fi chiar mai creativ

in ceea ce priveste forma.

(Psiho)motricitatea

– o carte practica, aplicativa despre cum si de ce experientele senzoriale si motrice sprijina dezvoltarea si invatarea 

2. Omul din carton

Aceasta activitate nu este doar o activitate foarte buna de a recicla si de a crea, ci si o modalitate minunta de a permite copiilor sa practice aceste abilitati motrice fine prin taiere si colorare.

Materiale necesare: tuburi de hartie igienica, foarfeca, creioane colorate, optional: panglici, scilipici, autocolante etc.

52 de activitati Montessori

Omul tau din carton nu trebuie sa arate ca al nostru, dar poate fi primul pas pentru ca a ta creativitate sa isi inceapa drumul.

3. Soare – floare

Am pornit de la ideea realizarii unui soare. Pe drum insa, am inceput sa ne razgandim si parca ar semana si cu o floare.

Voi ce ziceti?

450 de jocuri educationale

Materiale necesare: carton sau hartie mai groasa galbena (daca nu ai galbena o poti colora chiar tu), o farfurie – cu ajutorul ei vei creiona conturul, o foarfeca si un creion

 

4. Motricitate cocheta

Propunerea noastra implica ceva mai mult de data asta, pe langa dezvoltarea motricitatii si dezvoltarea abilitatlor de negociere…
Cum oja mamei nu e chiar la indemana oricui copil, va fi nevoie de putina indulgenta pentru ca aceasta activitate interesanta sa fie dusa la bun sfarsit.  Atentie insa, recomandam folosirea unui lac de unghii pe baza de apa.

 

Materiale necesare: carton – care va lua forma unei palme,un creion sau carioca – cu care vei contura forma unor unghii, foarfeca, lac de unghii pe baza de apa

5. Motricitate “ciucur cu ciucur”
Cu o carliga de rufe si cativa ciucuri, motricitatea fina a micului tau se dezvolta ciucur cu ciucur.

 

6. Elastice colorate

– o cutie de conserva sau poti folosi chiar si tuburi de hartie igienica, peturi din plastic etc.
– elastice colorate

7. Tuburi gaurite sau bilute rotunjite

Materiale necesare:
– tuburi de hartie igienica
– paie din plastic de suc

Pentru realizarea gaurilor din peretii tubului va fi nevoie de ajutorul unui adult (puteti folosi un perforator cu o gaura sau o surubelnita).

 

Pune deoparte activitatea cu – bilutele rotunjite pentru cand va trebui sa petreci mai mult timp la bucatarie si ai nevoie ca atentia micutul tau sa fie captata intr-o activitate.
Ii poti ceda celui mic o  folie din aluminiu si provoaca-l sa o rupa in bucati de diferite dimensiuni si sa incerce sa faca bilute cat mai rotunde.

 

Toate aceste activitati si jocuri, in aparenta unele chiar simple, ajuta creierul sa realizeze conexiunile de care are nevoie si creeaza forta in acei muschi mici ce necesita antrenament pentru a se dezvolta.

Deci, activitatile motrice sunt bune?
Sunt cam importante.

!! Pentru actvitatile ce implica manuirea unei foarfece recomandam o foarfeca cu varf rotunjit si mecanism de siguranta.

Sursa imaginilor: Pinterest

Valentina Ghencea