Atunci cand copilul tau e furios, ai grija de emotiile tale!

Atunci cand copilul tau e furios, ai grija de emotiile tale!

E drept ca toti ne enervam uneori. Dar cand cei mici sunt cuprinsi de furie, incep sa tipe, sa arunce cu obiecte sau sa il ia pe „NU!” in brate, nu, nu e usor. Nici pentru ei, dar nici pentru tine!

Solutii simple pentru momente dificile

Cutiuta cu emotii jucause –  Materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii 

Invata-l pe cel mic cum sa-si gestioneze emotiile.

Incepe prin a te asigura ca este constient care sunt emotiile de baza. Ofera-i solutii practice si simple de aplicat atunci cand furia il curpinde. Folositi discutiile dintre parinte-copil, dar ajutati-va si de anumite materiale prin care cel mic poate sa vada in imagini emotiile si ceea ce ar putea face atunci când este cuprins de acestea.

 

Exemplu de recunoastere si gestionare a furiei

„Atunci cand furia ma cuprinde, pot spune STOP! Sunt furios! Apoi, pot trage adanc aer in abdomen pana numar la 3, iar cand voi expira, imi pot imagina cum scot din mine toaaaata furia si o arunc undeva in jurul meu.” – orice tehnica de relaxare veti folosi, este de recomandat sa fie pusa in practica deseori, pana cand copilul se obisnuieste cu ea. Alegeti exercitiile voastre preferate si incepeti chiar de azi sa le folositi!

Casuta cu emotii – poezii si activitati pentru dezvoltarea inteligentei emotionale

Ai grija de emotiile tale, mami!

Atunci cand vorbim despre furia copiilor, discutam implicit si despre furia noastra. De ce? Ei bine, exista in corpul nostru asa-numitii neuroni in oglinda, care se activeaza de fiecare data cand in fata noastra se afla o alta persoana care traieste emotii intense. Ce fac acesti neuroni? Studiile arata ca ei transmit corpului exact emotia pe care o simte cel din fata noastra. Practic, cu totii suntem intocmai ca niste bureti. Ne incarcam zilnic cu atatea ganduri si emotii negative, pe care le caram cu noi mai mult timp.

Cum ma pot EU controla atunci cand copilul meu este furios?

Tot ce poti tu sa faci este sa constientizezi cat de repede poti faptul ca al tau copil incepe sa se enerveze. Fii constient ca acelea sunt trairile lui, nu ale tale. Detaseaza-te pe moment de acele emotii si da-i voie lui sa le experimenteze. Presupunand ca stie chiar si cateva tehnici de relaxare, nu-ti face griji! Cu timpul, va reusi tot mai mult sa isi gestioneze furia. Iar ca sa nu te lasi nici tu cuprinsa de furie, trage adanc aer in abdomen si controleaza-ti respiratia.

Daca este cazul, poti chiar sa iesi din acea incapere, doar daca cel mic este in siguranta si nu are nevoie de tine langa el. In final, dupa ce a trecut „furtuna”, apropiati-va si impartasiti acea experienta, complet diferita si totusi atat de asemanatoare pentru amandoi. De foarte multe ori, trairea unor experiente negative ne apropie de ceilalti mai mult decat ne-am putea imagina!

Hermina Popa, psiholog