Bunici, bonă sau grădiniță?

Bunici, bonă sau grădiniță? 

Oare ce este mai bine pentru copilul meu?

Părinții se confruntă cu o decizie dificilă în a-și lăsa copilul în grija altcuiva pentru o mare parte din zi. Înainte de a lua o astfel de decizie este important să iei în considerare atât punctele forte, cât și punctele minus, pe care le poate avea o astfel de opțiune.

O bonă este cu siguranță cea mai scumpă opțiune și formă de îngrijire. Salariul unei bone depinde de mai mulți factori, printre care orele de lucru, experiența pe care o are și zona în care locuiți. Într-un oraș mare, o bonă poate fi relativ ușor de găsit apelând la o firmă de specialitate, pe când într-un oraș mic, nu. Iar un alt aspect de luat în considerare este: timpul de acomodare și de adaptare al bonei cu copilul și cu mediul familial.

Cum să creștem ființe umane

O bunică ține efectiv de relațiile de reciprocitate, de ce fel de persoană este și de ce părere aveți despre creșterea copiilor. Bunicile au de obicei idei fixe și poate fi dificil să le explicăm de ce, în opinia noastră, este rău să îi dai acea bomboană. De asemenea, poate fi dificil să ai cereri și multe cereri și pretenții și așteptări atunci când nu plătești pentru acea îngrijire. De aceea depinde foarte mult de relația de reciprocitate și înțelegere între părinți și bunică sau bunici.

Copilul tau. Parintii tai. Tu.

Grădinița ar putea avea un cost mediu și depinde foarte mult de nevoile și așteptările părinților. De nivelul de independență, de dezvoltare și de autonomie al copilului.

De altfel, la fel de important și de luat în seamă este sistemul imunitar al copilului. De cele mai multe ori, chiar și copiii foarte sănătoși,  Care s-au îmbolnăvit foarte rar înainte de a merge la grădiniță, se pot îmbolnăvi atunci când merg la grădiniță. Ceea ce înseamnă că un părinte, de cele mai multe ori mama, este nevoită să își ia liber pentru a putea sta acasă și a îngriji copilul. De unde rezultă că iar este nevoie de o perioadă de adaptare și de zile libere.

Grădinița pentru totdeauna

Alte elemente de luat în seamă sunt vârsta copilului, temperamentul, cerințele și așteptările. Cu cât un copil este mai mic, cu atât nevoia lui de contact și de o prezență sigură care să îi acorde atenție este mai mare. La grădiniță există reguli și rutine pe care copilul este nevoit să le respecte și nu poate primi o atenție individuală necesară datorită personalului limitat pe care îl are o grădiniță, indiferent că vorbim despre o grădiniță de stat sau una privată.

Deci, întrebarea care rămâne este: „Bunici, bonă sau grădiniță?”

 

Elena Gheoculescu (Iamandi)
Psiholog Clinician și
Psihoterapeut Integrativ

Telefon: 0726 944 677