Ce jocuri putem face cu copilul in masina, in loc sa-i dam telefonul sau tableta?

Ce jocuri putem face cu copilul in masina, in loc sa-i dam telefonul sau tableta?

Calatoriile impreuna cu familia sunt foarte frumoase, dar pot constitui o adevarata provocare.

Iata cateva sfaturi practice pentru idei in timpul calatoriei cu copilul si sfaturi practice care sa te ajute sa planifici excursia, astfel incat sa ajungi la destinatie cu buna dispozitie.

Daca nu vrei ca micutul tau sa se uite tot drumul la desene animate, atunci cel mai bun mod de a evita acest lucru este sa fii cat se poate de pregatit pentru a preveni plansul, plictiseala, etc.

Colecția de jocuri pentru călătorii – Purple Cow

Pregatiti gustari sanatoase

Putem sa le oferim copiilor alune, nuci, fructe uscate, seminte de floarea-soarelui si dovleac, legume, fructe, briose sau biscuiti facuti in casa, etc. Micile gustari ne pot ajuta sa evitam si plictiseala.

Luati cu voi jucariile preferate ale copilului.

Pe parcursul orelor de calatorie, jucariile de fiecare zi ofera confort copilului. Putem include inclusiv paturica sau pernita de calatorie, plusul preferat, etc. Alege jocuri potrivite pentru calatorii: diferite cartonase de joc, tablite magnetice, planse tip aquadoddles, etc.

O idee buna sunt sarmulitele plusate deoarece se pot modela in forme diferite, se pot rasuci pe deget, pe creion, se pot crea figurine variate.

Cutiuta cu emotii jucause –  Materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Petreceti timp de calitate cu copiii

Mai mult decat orice, copiii isi doresc atentia parintilor lor. Orele de calatorie petrecute intr-o masina reprezinta o ocazie buna de a le oferi aceasta conectare emotionala. Pregateste-l pe copil si ofera-i informatii despre locul in care urmeaza sa ajungeti. Povesteste-i despre mancarurile specifice zonei ce urmeaza sa o vizitati.

Intrebati-l ce i-ar placea sa faca, sa vada, sa exploreze. La intoarcere, ofera-i ocazia de a povesti ce l-a impresionat, care a fost partea preferata a calatoriei. Poate fi un bun mod de a afla ce se intampla cu copilul nostru, de a-i cunoaste preferintele la momentul respectiv si poate fi, de asemenea, extrem de distractiv.

Calatorii – Intrebari si raspunsuri – 50 de jetoane Usborne

Pregatiti o trusa medicala.

E util sa luam cu noi medicamente de baza: pentru febra, durere, raceala, constipatie/diaree si sa le asezam intr-o gentuta pe care sa o avem la indemana. De asemenea e indicat sa avem ceva pregatit pentru raul de masina, dar si creme pentru intepaturi de tantari sau alte insecte.

Planificati pauzele si opririle.

Cand pregatim calatoria, e important sa tinem cont de nevoia crescuta de miscare a copiilor. Nu lasati pauzele de odihna la voia intamplarii. Veti fi mult mai putin stresati daca acceptati de la inceput ideea ca drumul s-ar putea sa dureze de doua ori mai mult. E indicat sa realizam mici pauze dupa 1-1,5 ore de calatorie.

Putem face o mica cercetare a traseul nostru si sa  gasim restaurante, atractii interesante pe marginea drumului si alte locuri pentru o oprire relaxanta. De asemenea, putem opta pentru locuri frumoase pentru picnic, inclusiv parcuri, lacuri si cascade. Important este ca cei mici sa-si consume energia, sa aiba posibilitatea de a alerga, catara.

Cu cat sunt mai activi in afara masinii, cu atat este mai probabil sa adoarma in masina. Unii parinti prefera sa porneasca in timpul noptii spre destinatia de vacanta. Avantajul calatoriei in timpul noptii se refera la faptul ca cel mic doarme si ziua urmatoare va fi odihnit.

Calatoriile cu copiii ne dau ocazia sa-i invatam despre frumusetea amintirilor.

Deschiderea ochilor catre lucruri noi, locuri si oameni noi, constituie un cadou pe care il primesc de la parinti. Spre deosebire de majoritatea cadourilor, aceste amintiri sunt daruri pe care le vor deschide de-a lungul vietii.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut