Cum explicam ”timpul” pe intelesul copiilor?

Cum explicam ”timpul” pe intelesul copiilor?

Ce este timpul? Cu ce se mananca, ce forma are, ce gust are, cum miroase? Il pot lua in mana? Il pot pune in buzunar? Sau poate il putem imparti, haide, da-mi si mie un pic de timp! Poate pot sa musc din el ca dintr-un mar!?

De ce exista ceasuri peste tot? 

Cum explici unui copil ce este timpul? Poate cel mic deja ti-a pus aceasta intrebare si te-a prins nepregatit. Poate simti ca e timpul sa-l inveti si vrei sa-i explici pe interesul lui. Poate chiar are nevoie sa inteleaga conceptul de timp, ca sa isi indeplineasca mai bine sarcinile si sa eviti unele certuri cu el.

Asadar, cum explicam timpul copiilor? Iata cateva idei:

Gasesti AICI materiale utile pentru a-l invata pe copil notiunile abstacte

(momentele zilei, zilele saptamanii/ceasul, anotimpurile, lunile anului, orientarea spatiala, culori, marimi, cantitati, formele geometrice, cifrele 1-10)

1. Timpul este ca o carte

Luati o carte din biblioteca, asezati-va pe canapea si deschideti-o la o pagina la intamplare. Explicati-i celui mic ca timpul este ca si numerotarea paginilor si ca trece intr-o singura directie. Dati pagina cu pagina si aratati-i celui mic cum numerele paginilor cresc. Explicati-i ca, spre deosebire de o carte, pe care o poti rasfoi si inapoi, timpul curge intr-o singura directie si nu putem niciodata sa mai revenim la pagina anterioara. Ce s-a dus, ramane dus. Explicati-i de asemenea ca fiecare zi este o carte si ca fiecare ”pagina” trebuie s-o petreci cu intelepciune. Daca este timpul sa mananci, trebuie sa mananci atunci cand ai ajuns la acea pagina anume, caci timpul trece si nu te poti intoarce la pagina cu pricina. Daca e timpul de somn, atunci paginile trebuie sa treaca dormind, si sunt doar putine, caci uite dupa somn cat de multe pagini te asteapta pentru joaca si pentru stat in parc.

50 de harti mentale AICI

2. Timpul este important cand vrem sa ne intalnim cu cineva

Copilul tau practica vreun sport sau are activitati intr-un grup de copii? Atunci foloseste aceasta experienta a lui pentru a-i explica de ce e important ca toata lumea sa foloseasca timpul si orele exacte. Cum va puteti toti copiii intalni daca nu tineti cont de timp? Daca doi copii vin mai repede si trei mai tarziu? Cum puteti sa va jucati impreuna daca nu sunteti cu totii in acelasi loc, la aceeasi ora? De aceea este timpul important. Daca vrei sa te joci basket cu prietenul tau cel mai bun la ora 14:00 si el nu apare cand ati stabilit, ci mai tarziu, cum va puteti juca? Din pacate nu puteti, asadar, avem nevoie de timp ca sa ne intelegem unii cu altii.

3. Timpul se masoara

Cum? Pai exista doua metode. Intai este soarele. El masoara timpul si ne spune cand este zi si cand este noapte. Soarele apune si rasare pentru ca noi, impreuna cu pamantul, ne invartim in jurul lui. Apoi avem ceasul, care a fost inventat pentru ca oamenii aveau nevoie de un calculator mai exact al timpului, ca sa stie cu totii la ce ora trebuie sa faca diferite lucruri. Asa au inventat ziua, ora, minutul si secunda.

Cat este ceasul? Timp si activitati – 50 jetoane

4. Sa folosim timpul

Inca de la varste fragede, incearca sa folosesti mereu masuri ale timpului in dialogul cu copilul tau. El este familiar doar cu notiunea de ”acum”, dar va absorbi si informatiile care nu tin de ”acum”. Poti incepe prin a-i explica programul zilei: ”Intai mancam papica, apoi ne imbracam sa mergem in parc, dupa aceea facem cateva ore nani si dupa nani ne jucam cu cuburile”. Mai apoi, cand creste un pic, foloseste cuvinte ca ”ieri, azi, maine”, dar si notiuni exact ale timpului: ”In cinci minute trebuie sa mergem la bunica. In 20 de minute este gata masa”, astfel il obisnuiesti cu referirea la timp si va procesa mai usor ce inseamna timpul si cum trece el. De asemenea, mentioneaza ori de cate ori ai ocazia, zilele saptamanii.”Astazi este miercuri, miercurea mergem cu bicicletele in padure” sau ”Sambata si duminica nu trebuie sa te duci la gradinita, sunt zile libere”.

5. Timpul nostru pe ceas

Pentru ca cel mic sa inteleaga si mai bine ce inseamna timpul lui si cum ii este organizata ziua, va venim in ajutor cu o idee. Cumparati un ceas analogic care sa fie doar al copilului. Pe acesta, hasurati in culori diferite momentele cele mai importante ale zilei, in special ale sfarsitului de zi, cand copiii trebuie sa inteleaga ca este timpul pentru a merge la culcare.

Invata usor ceasul si alte elemente matematice 

6. Cateva poezii despre timp

Poeziile pentru copii sunt o idee foarte buna ca cei mici sa inteleaga mai lesne despre ce e vorba. Trebuie sa nu uitam niciodata ca cei mici invata prin joaca, de aceea trebuie sa transformam in joaca amuzanta pentru ca ei sa absoarba informatiile mai usor. Iata cateva poezii ajutatoare:

1. Tic-tac, tic-tac,
Face ceasul ne-ncetat,
Tic-tac, tic-tac,
Face-ntruna repetat.

Seara mama supărată
Înspre ceas tot îmi arată:
– Uite dragul meu băiat,
Este ora de culcat!

Dimineaţa ne vesteşte
Că e ora deşteptării,
Mama iute mă trezeşte
C-a sosit timpul plecării.

Şi aşa din zi în zi,
Ceasul cu a lui tic-tac.
– Când oare mă voi trezi
Ca să nu-i mai fac pe plac?

2. Ceasul are doua ace,
Unul mare si-altul mic,
Iar cand le da bobarnace
Se tot misca: tica-tic!

Mai are si sonerie
Care suna tare, tare!
Ceasu-ntotdeauna stie
Cand e vremea de sculare.

Multe, multe stie el:
Cand e somnul, masa, jocul…
Chiar daca e mititel,
E istet, bata-l norocul!

3. Mama mi-a luat în dar
Un ceas roşu, chinezesc,
L-am ascuns în buzunar
Până-nvăţ cum să-l citesc.

Cifrele acum le ştiu,
Nu-i aşa mare scofală!
Am să-nvăţ într-un târziu,
Măcar până merg la şcoală.

Limba mică cu săgeată
Chiar de adormită pare,
Orele pe rând arată,
Până-i vremea de culcare.

Limba mare, mai grăbită,
În minute socoteşte
Şi-mi dau seama-ntr-o clipită
Că din cinci în cinci vorbeşte.

Şi mai este-o limbă mică,
Dar zorită mai e frate,
Fiindcă-ar vrea, la o adică,
Doar secunde să-mi arate.

Ceasul meu e o minune,
Cu el pot să mă mândresc
Şi-n curând am să pot spune
Timpul că pot să-l citesc.

7. Aveti timp si pentru cateva ghicitori?

Sigur ca aveti, caci sunt o activitate atat de placuta si educativa! De aceea v-am pregatit cateva ghicitori despre ceas, timp, scurgerea timpului si momentele zilei.

Am aici o jucărie,
Care cât e vremea ştie,
Dar nu face nici un pas
Dacă n-o învârt de nas.
(ceasul)

Cine bate
Şi nu e bătut?
(ceasul)

Gură n-are,
Nici picioare,
Câteodată amuţeşte,
Dar când merge şi vorbeşte
Îl asculţi ca la poruncă:
Sari din pat şi mergi la muncă.
(ceasul)

N-are mâini şi totuşi bate,
Bate-ntruna, zi şi noapte,
Stă oriunde îl vei pune
Şi oricând timpul ţi-l spune!
(ceasul)

Ticăie la capul tău
Şi te trezeşte mereu.
Hai la muncă,
Haide la şcoală.
(ceasul)

Zi şi noapte,
Stau de pază.
N-am picioare
Şi tot umblu.
N-am nici mână
Şi tot bat.
(ceasul)

Acestea au fost ideile pe care vi le propunem pentru a explica timpul pe intelesul copiilor. Aveti si alte idei pe care ati vrea sa le adaugam la lista noastra? Lasati-ne aici un comentariu sau scrieti-ne pe pagina noastra de Facebook.