Cum sa ne petrecem timpul liber in familie

Va propunem 11 idei de activitati frumoase pe care le puteti face in familie si care va vor umple sacul cu amintiri pretioase.

1.Mergeti in drumetii

Starniti curiozitatea celor mici inainte de a porni in drumetie, printr-o scurta povestioara despre locul in care urmeaza sa mergeti, sau despre plantele ori copacii pe care urmeaza sa ii intalneasca. Astfel ei vor fi mai dornici si mai entuziasti. Puteti lua cu voi un binoclu, un aparat foto ori un creion si o hartie astfel incat cel mic sa poata “documenta” aventura.

Sa exploram natura

Desigur, pregatirea rucsacului e o activitate care participa la generarea de entuziasm. Nu uita apa, o mica gustare si o jacheta in caz ca se va face racoare.

Cum sa te porti si sa te distrezi in zilele in care faci o excursie in natura?

2. Plantati flori

O prima lectie de botanica si o activitate relaxanta pe care o puteti pune in practica impreuna cu copiii. Daca locuiesti la casa te poti bucura de aceasta activitate in natura si puteti planta direct in pamant, daca locuiti la bloc va puteti crea o mini gradina intr-un ghiveci ori intr-o cutie de carton reciclata.

Primele notiuni de botanica

Activitatea practica in sine poate fi sustinuta si de cateva informatii teoretice care vor fi absorbite de catre cei mici cu drag si mult mai bine intiparite.

Lectii Montessori – Lectii de botanica

 

3.Inaltati zmee

Toti copiii iubesc zmeele. Zmeul este fara indoiala una dintre cele mai mai bucurii si una dintre cea mai frumoasa amintire a copilariei.

Pe vremea mea…

 

Necesar pentru a construi un zmeu: 2 beţe (crengute subtiri de copaci) cat mai drepte, sfoara, 1 coala A3, coli cartonate colorate, foarfeca, creion, rigla, adeziv pentru hartie

Ma joc si sunt creativ

Cum constrium zmeul ? – vezi imaginea de mai jos

 

 

4.Organizati o cursa cu obstacole in curte

O astfel de cursa e un bun exercitiu de creativitate si un si mai bun exercitiu fizic, dar intr-un mod distractiv.

Cei mici au parte de o multime de beneficii, dezvoltandu-si diverse abilitati precum: echilibru, coordonarea miscarilor, agilitatea, musculatura si nu in ultimul rand spiritul de echipa.

Victoria nu este totul

Cateva idei de obstacole:

-slalom printre animalute de plus sau alte obiecte;

-echilibristica pe o scandura urcata pe doua cutii mici;

-sarituri in cercuri de hula-hoop – plaseaza cercurile la o oarecare distanta unul de celalalt;

 

5. Priviti stelele seara 

Ce spectacol poate fi mai frumos decat spectacolul cerului privit intr-o noapte adanca de primavara cand stelele intra jucaus in scena.

Pe vreme mea…

 

 

Privitul stelelor umar la umar cu al tau micut, nu doar ca ofera un tablou de o frumusete rara, dar poate fi si o lectie cu adevarat educationala pentru acesta.

E ocazia perfecta pentru ca micutii sa puna intrebari legate de astronomie, originea si evolutia universului, despre mediu sau chiar mitologie.

52 de carduri cu corpuri ceresti si obiecte astronomice

Privitul stelelor este cel mai grozav exercitiu de meditatie ce se pot transforma in una din cele mai frumoase amintiri, de care cei mici isi vor aminti cu drag peste ani.

6.Gatiti o reteta cu legume proaspete de sezon

In acest mod distractiv, poti contribui la educatia nutritionala a copilului tau si ii poti povesti “cate-n luna si in stele” despre alimentele sanatoase si cele mai putin sanatoase, fara a-l plictisi si intr-un mod cat mai practic.

Puteti experimenta o reteta sau puteti inventa voi una.

 

Retete diverse 

 

Ar fi minunat daca puteti sa faceti piata alaturi de cel mic, incurajandu-l astfel sa consume produse proaspete de la producatori localnici.

 

Mami, e gata?

 

7. Cititi in aer liber

Lectura in aer liber – terapie de relaxare si un mod de a stimula interesul celor  mici de a citi. Puteti amenaja un colt special in curte, cu pernute si umbrare din esarfe si cu siguranta micul cititor va avea mai mult spor la lectura.

Faceti cunostinta cu Alisa, o fetita care nu voia sa citeasca

 

 

8.Spalati masina impreuna cu copilul in curte

Doua galeti cu apa, doi bureti si vreme insorita, de atata ai nevoie pentru o super distractie.

Eu imi amintesc cu mare entuziasm de momentele in care tata spala masina in curte cu furtunul. Ce bucurie era atunci cand imi oferea incredere si imi punea in mana o carpa dandu-mi libertatea de a-i spala masina.

100 de activitati cu tata

 

9. Incepeti o gradina de plantat

Cateva seminte, o lopatica si nelipsitele ciubotele sunt tot ce ai nevoie ca sa incepi prima mini gradina.

Gradinaritul, o adevarata sarbatoare pentru cei mici!

Max si bucuriile primaverii

Invata-l pe cel mic sa isi creeze propria gradina. Iti recomandam sa iti rezervi o bucatica din gradina ta, pentru cel mic, acesta fiind cel mai bun mod de a-i starni interesul.

Pune-i la dispozitie cateva seminte si impartaseste-i pasii. Copilul va intelege astfel ideea de responsabilitate, grija fata de mediu, ciclul vietii si bucuria imensa pe care ti-o poate aduce lucrurile simple.

10.Catarati-va in copaci

100 de activitati montessori pentru descoperirea lumii inconjuratoare

 

11. Organizati un concurs de sarit coarda

Un joc distractiv al copilariei noastre si totodata un sport cu multe beneficii ce poate deveni o miscare de vacanta.

Jocuri si activitati originale si captivante

Sarpele”, “Opriti ceasul”, “Culorile”, “Invatam sa spunem cuvinte pe litere si sarim coarda” sunt cateva idei ce pot deveni activitati minuntate pe care le puteti face in vacanta in familie.

Va dorim sa va fie inspiratie aceste activitati pentru a petrece zile frumoase si timp memorabil alaturi de cei mici.

 

Cu drag,

Valentina Ghencea

 

Sursa foto: Pinterest