Cum gestionam tantrumurile copiilor de Sarbatori?

Cum gestionam tantrumurile copiilor in perioada Sarbatorilor Jucarii Vorbarete

Cum gestionam tantrumurile copiilor de Sarbatori?

Daca aveti impresia ca tantrumurile  copiilor cresc in frecventa si intensitate de Sarbatori – credeti-ne, nu este doar o impresie! Lipsa rutinei, agitatia, iuresul de vizite pe la rude si prieteni, ecranele deschise tot timpul si ciocolata la discretie ii transforma pe cei mici in bombe cu ceas!

Exista oare o varianta prin care putem avea MAI PUTINE tantrumuri de Sarbatori? Mai putine crize de nervi la copii, un numar mai mic de explozii de furie, ceva mai multa cooperare?

Ei bine, chiar exista iar Elena Gheoculescu, psiholog clinician si psihoterapeut integrativ ne-a explicat, simplu si practic, ce putem face pentru a le preveni, gestiona si mai ales cum sa ne comportam cu cei mici DUPA un tantrum, ca explozia de furie sa fie si o lectie pentru viitor, nu doar o descatusare de forte.

 

Micul dictionar ilustrat al crizelor copilului

 

Tantrumurile sunt mai dese in perioada Sarbatorilor?
Da, perioada sarbatorilor poate fi o sursa de lacrimi, lipsa de cooperare, neliniste pentru copii.

 In vacanta suntem impreuna, mergem in vizita, avem cadouri, totul este minunat in mintea adultului, dar cum percep copiii toate aceste lucruri?
Si copiii se bucura de toate acestea, insa au nevoie de timp sa integreze tot acest amalgam de stimuli si de experiente traite diferit fata de rutina zilnica, uneori au nevoie de un timp separat cu parintii pentru coreglare, uneori pentru cei mici perioada aceasta poate fi coplesitoare.

 

Viata emotionala a copilului mic

Cauzele tantumurilor

Pauza in rutina, la copii mai mari poate fi entuziasmul, asteparile prea mari de la aceasta vacanta, lipsa abilitatii in ceea ce priveste gestionarea stresului si a schimbarilor.
Tip egal primesc, copiii au mereu tendinta de a asocia tipatul.
La copii foarte mici apare o neliniste in special la conditionari de genul “Daca nu esti cuminte, Mos Craciun nu va veni la tine”.

 Cum pot preveni parintii tantrumurile?

In primul rand, parintii au nevoie sa-si reaminteasca propriile nevoi emotionale, copiii au nevoie de un adult atent si prezent.
Incercati sa planificati si sa structurati pe zile toate activitatile din perioada Sarbatorilor.
Tranzitiile sunt foarte importante, informati intotdeauna copilul inainte de o noua actiune.
Implicati copilul in pregatirile sarbatorii, cititi impreuna carti, incercati sa il pregatiti pentru situatii de genul “ce fac daca nu imi place cadoul de la bunica”.
Cutiuta de “salvare” (cateva joculete pentru momentele de plictiseala) nu ar trebui sa lipseasca din geanta copilului in special atunci cand mergeti in vizite.

 

Ce fac cand sunt furios?

 

 Ce facem atunci cand copilul are un tantrum in prezenta invitatilor?

Gasim un spatiu linisitit in care sa ajutam copilul sa se calmeze, incercam sa aflam nevoia din spatele tantrumului, uneori au nevoie de o imbratisare, alteori au nevoie doar sa fii prezent .
Atunci cand esti cu copilul si te conectezi mult mai mult poti dupa aceea sa corectezi sau sa redirectionezi.

 Cum raspundem sfaturilor de genul “Trimite-l pe copil sa stea singur in camera lui”?

Actioneaza si nu reactioneaza.
Este in regula, ma ocup, multumesc! Daca e nevoie de ajutor, am sa il cer.

 Ce ar trebui sa Nu auda un copil in timpul unui tantrum?

Remarci de genul: Nu e cazul sa reactionezi asa!
Nu ai nici un motiv sa te comporti asa!
Esti ridicol!
Inceteaza sa te porti ca un bebelus!

 Ce ar trebui sa auda un copil in timpul unui tantrum?
Sunt aici !
E in regula sa te simti asa.

 Un sfat pentru parinti:

Este important sa descoperim legatura dintre nevoile, interesele si preferintele copilului si comportamentul sau pentru a gestiona cat mai eficient crizele de furie.

Dragi parinti, nu uitati, nu exista copii rai, ei doar incearca sa ne comunice in singurul fel disponibil la aceasta varsta ca au nevoie sa-i ghidam, sa-i ocrotim si sa le oferim toata dragostea noastra!

 

Sursa foto:https://bit.ly/3vdf7eB

Elena Gheoculescu 
Psiholog Clinician si Psihoterapeut Integrativ
Telefon: 0726 944 677