Cum ne apropriem emotional de cei mici?

Cum ne apropriem emotional de cei mici?

Cum sa dezvoltam o relatie armonioasa, echilibrata  si de durata cu cei mici ?

Hermina Popa, psiholog, ne explica cum ne putem apropria emotional de copiii nostri, cum putem avea o relatie parinte-copil cat mai echilibrata, o relatie care sa reziste tuturor starilor pe care le experimentam noi si copiii nostri de-a lungul vietii.

Ajuta-ti copilul sa-si recunoasca emotiile si  sa le gestioneze

Relatia parinte copil este foarte importanta in dezvoltarea  copilului, a legaturilor pe care cel mic le creeaza cu lumea exterioara, atunci cand relatia dintre parinti si copii este una armonioasa si echilibrata, cei mici se pot bucura de o dezvoltare sanatoasa.

Ce sunt emotiile?

Emotiile sunt trairi afective pozitive sau negative care apar ca raspuns la evenimentele cu care ne confruntam de-a lungul vietii. Scopul emotiilor este acela de a ne sprijini in adaptarea la mediul inconjurator.

Cum sa-mi exteriorizez mai usor emotiile- Set Emotiile noastre

Emotiile ne ajuta sa luam decizii, sa ne mobilizam si sa actionam in diferite situatii de criza si de asemenea, emotiile ne ajuta sa ii intelegem pe cei cu care relationam.

Toate ranile emotionale nevindecate ne impiedica sa ne apropriem de cei mici care simt  intotdeauna emotiile parintilor. Ei capteaza toata emotiile, sunt atenti la detalii iar parintii nu sunt suficienti de prezenti pana cand nu isi rezolva propriile conflicte interioare.

Un prim pas esential pentru a ne putea apropria afectiv de copiii nostri  este cunoasterea de sine. Daca nu ne cunoastem pe noi insine si nu lucram cu noi, nu vom putea fi autentici cu cei mici.

Cum il putem ajuta pe copilul nostru sa isi dezvolte potentialul intelectual si emotional?

 

Ce inseamna constientizarea propriei persoane?

Adultii trebuie sa devina constienti atat de starile lor negative cat si de cele pozitive.  Dupa ce incepem sa lucram cu propria persoana si ne acceptam emotiile, putem deveni autentici in relatia cu copiii, sa le acceptam starile si emotiile.

Cum ne apropriem emotional de cei mici?

1. Observa-l. Pur si simplu putem incepe prin a-i observa in spatiul lor, fara a le da sarcini, fara a-i mai critica, uneori copiii isi doresc doar liniste. In anumite momente e important doar sa fim prezenti, fara sa facem ceva anume.

2. Respecta-l.  Atunci cand nu ii dam copilului sansa sa ia si singur decizii, noi ca si parinti contribuim la scaderea stimei de sine a copilului nostru.

A-i oferi copilului spatiu , nu inseamna neglijare, copilul are nevoie de atentia noastra, dar trebuie sa existe un echilibru in toate comportamentele pe care le manifestam fata de copii.

Care sunt emotiile copilului meu? – calendar

 

3, Încurajeaza-l. Ofera copilului sarcini care ii satifac lui nevoile de cunoastere si de explorare a mediului .

4. Ofera-i toata dragostea ta fara sa il supraprotejezi. Daca noi le dam voie copiilor sa se apropie de noi, ei vor simti , dar intotdeauna ei simt si atunci cand noi punem bariere. Sa implicam copiii impreuna cu noi in diferite activitati, sa le spunem ca si noi avem nevoie de spatiul nostru ca si adulti. Punem limite copiilor cu empatie, cu blandete.

5. Ai rabdare, atat cu propria persoana cat si cu copiii tai . Un copil care a fost invatat cu un anumit stil de parenting, are nevoie de timp pentru a se obisnui cu reguli si cu anumite schimbari. Intotdeauna cand va doriti sa schimbati ceva in relatia cu copilul , e nevoie de o perioada de timp, schimbarea vine cu o anumita  doza de disconfort, dar pe termen lung copilul va constientiza ca regulile sunt pentru binele lor.

Pasii care ne ajuta sa ne apropriem de universul emotional al copiilor nu ii vom aplica fortat, sub presiune, ne vom acorda rabdare noua si copiilor.

Nu exista copii rai, copiii doresc doar sa fie apreciati, validati, la fel cum nici parinti rai nu exista, ei doar au nevoie sa invete sa-si gestioneze emotiile , sa isi vindece ranile si sa se deschida fata de copiii lor.

Vreau sa va reamintesc ca materialele educative nu ne rezolva problemele, NOI le rezolvam cu ajutorul materialelor educative . E foarte important ca noi sa actionam, sa aplicam informatiile cu care noi rezonam.

Hermina Popa, psiholog
Nr. tel: 0741 392 636