Cum putem educa inteligenta emotionala in familie?

Cum putem educa inteligenta emotionala in familie?

Este important si  sanatos ca fiecare membru al familiei sa-si impartaseasca punctele de vedere, sa discute despre sentimentele lor si sa faca legatura intre acestea si evenimentele petrecute.

Atunci cand parintii creeaza o atmosfera pozitiva, confortabila si sustinatoare, copilul poate sa gaseasca mai usor solutii pentru rezolvarea propriilor probleme. Astfel sunt sanse mai mari ca el sa-si dezvolte simtul responsabil.

De asemenea, este necesar sa-i lasam pe copii sa gandeasca singuri in loc sa le spunem ce sa faca, iar pentru a-i indruma si invata trebuie ca parintele sa construiasca relatii prin care sa comunice cu ei.

De aceea va propunem un joc de educare a inteligentei emotionale in familie, Emotiile si familia mea – Carti de joc pe care il gasiti pe site-ul – jucarii-vorbarete.ro.

Este un  joc educativ util pentru dezvoltarea  inteligentei emotionale la copii, ce asigura, pe langa latura educativa, si distractia tuturor participantilor. Cu ajutorul Cartilor de joc – Emotiile si familia mea  (membrii familiei – mama, tata, baiat, fetita), copiii pot invata: sa recunoasca 8 tipuri de emotii si expresiile emotionale corespunzatoare (bucurie, teama, frica, uimire etc), sa isi exteriorizeze mai usor propriile emotii, sa-i inteleaga mai usor pe cei din jur.

Setul contine 32 de carti de joc color plastifiate. Dimensiuni carti de joc: 10 x 6,5 cm.

Idei de activitati

Joc 1.

Se vor aseza cartile de joc in mijlocul mesei, iar fiecare membru al familiei extrage cate o carte si va  imita emotia, apoi o va denumi. De asemenea, se pot face seturi de cate 4 carti cu membrii familiei ( mama, tata, baiat, fata) grupate in expresii emotionale.

Joc 2.

Fiecare membru al familiei va incerca  sa inventeze o poveste folosindu-se de cartile de joc cu expresiile emotionale, avand o tema aleasa si eventual cateva intrebari ajutatoare.

Joc 3.

Cartile se vor pune intr-un teanc pe masa, cu fata in jos. Se vor realiza doua randuri, un rand cu expresii emotionale  placute, un rand cu expresii emotionale neplacute. Fiecare jucator va extrage cate o carte si va identifica emotia, ulterior va aseza cartea pe  randul potrivit.  De asemenea, putem pune cateva intrebari ajutatoare: „Cand ai mai simtit asta?”, „ Ce ai simtit in corpul tau?”, „Ce crezi tu despre aceasta emotie?”.

Psiholog Andreia Georgiana Vlasceanu
Centrul KinetoBebe