Cum sa dezvoltam abilitati de autodisciplina/autocontrol la copii

Cum sa dezvoltam abilitati de autodisciplina/autocontrol la copii

Noi parintii ne dorim sa-i ajutam pe copiii nostri sa faca alegeri bune.

Un aspect important care sta la baza acestor alegeri potrivite se refera la dezvoltarea autodisciplinei la copii. Formarea autocontrolului reprezinta un proces de invatare de lunga durata. Copiii cu un autocontrol crescut sunt mai bine pregatiti pentru a face fata provocarilor vietii, managementului stresului si alegerilor sanatoase, chiar daca nu suntem prezenti fizic langa ei.

Colectie de carti educative pentru copii

Autodisciplina este cea care va ajuta copilul sa se opreasca dupa o bucata de prajitura, sa isi termine tema si abia apoi sa se uite la desene, sa se intoarca la ora stabilita, chiar daca ceilalti copii raman.

Este important sa oferiti copiilor competentele de care au nevoie pentru a dezvolta autodisciplina si cel mai la indemana sunt jocurile.

Iata cateva idei si jocuri pe care le puteti face pentru a va ajuta copilul sa invete si sa practice autodisciplina:

Tare/Incet-Scoate sunete ca trenul, tare atunci cand ridic mana dreapta, incet cand ridic mana stanga. Alternarea cerintei il ajuta pe copil in stimularea controlului sunetelor. 

Antreneaza-ti mintea! Memorace- un antrenament disctractiv  pentru creier

 

 

Imita ritmul-Bate un ritm cu ajutorul palmelor, apoi cere copilului sa redea modelul. Inversati rolurile. Acest joc ne ajuta sa acordam atentie unul altuia.

Rosu-verde – Un joc simplu si foarte cunoscut de copii, dar cu beneficii semnificative pentru dezvoltarea copilului. Faceti un cadran si un indicator, cu o parte verde si cealalta rosie. Copiii se misca in camera sau in curte si se opresc doar la rosu! Atunci cand indicatorul ajunge la rosu, toata lumea trebuie sa se opreasca unde este! Cu acest joc, controlul miscarii poate fi foarte bine dezvoltat.

Statuile muzicale-Porniti muzica si dansati, in momentul in care melodia se opreste fiecare ramane nemiscat ca o statuie. Acest joc contribuie la autocontrolul miscarilor.

Marea carte a copiilor mofturosi. Povesti pentru evitarea istericalelor

E indicat sa tinem cont si de urmatoarele aspecte:

Copiii au nevoie atat de afectiune, cat si de structura pentru a se dezvolta in adulti independenti si fericiti. Cand vine vorba de a ajuta copiii să invete cum sa faca alegeri sanatoase, explica logica din spatele regulilor.

Intreaba copilul de ce crede ca ar fi bine sa procedeze intr-un anumit fel. Regulile nu sunt aspecte impuse de parinti, sunt elemente de ghidare a comportamentului. Acordati atentie pozitiva ori de cate ori copilul demonstreaza autocontrol. Indicati comportamentul bun deoarece copilul va fi motivat sa il repete.

Cum facem fata intrebarilor DE CE?

Rutina ofera copilului siguranta. E important sa implicam copilul in aceleasi activitati in fiecare zi. O rutina buna de dimineata ajuta copilul sa stie ce urmeaza dupa fiecare etapa, este motivat sa nu se lase distras de alte tipuri de activitati (stie ca dupa micul dejun ne imbracam si ne spalam pe dinti), si cu timpul va castiga independenta. Pastrati rutinele copilului simple. Cu practica, micutul va invata sa implementeze rutina fara ajutorul nostru.

In cazurile in care apar tantrumurile, putem preda copilului o lectie despre ce inseamna autodisciplina prin propriul model. Aceste momente reprezinta oportunitati de dezvoltare atat pentru parinte cat si pentru copil, deoarece stimuleaza auto-reflectia, rabdarea si abilitatea de compromis.

Sa incercam sa ramanem calmi si sa mentinem sub control furia. De asemenea, vom invata copilul cum sa controleze trairile negative oferind instrumentele necesare pentru a face fata maniei si frustrarii.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut