Idei de activități în natură de făcut toamna

Idei de activități în natură de făcut toamna

Știai că petrecerea timpului în aer liber îmbunătățește capacitatea de concentrare, reduce anxietatea, crește imunitatea (expunerea la lumina naturala stimulează producerea de vitamina D)?

Copiii obișnuiți de mici cu natura ajung sa iubească acest tip de activități și să prefere și la vârstă adultă conectarea cu natura și un comportament responsabil față de ea.

Idei de activități în natură

,,Dă-le un copac și se vor cățăra în el cu orice preț.
Dă-le un petic de noroi și îl vor savura ca pe cel mai grozav derdeluș…”

Jurnal de Toamnă – Povești și aventură în natură este un material inedit și creativ, structurat sub forma unei mape de lucru. Aceasta cuprinde atât o broșură (partea teoretică), cât și un set de planșe de lucru, activități și jocuri (partea practică).

Broșura îi va ghida pe copii prin anotimpul toamna, însoțindu-i cu multe ilustrații grăitoare și vesele, care să le aducă în vedere elementele toamnei precum:

– arborii și frunzele căzătoare,
– roadele toamnei – despre mere, porumb și dovleacul plăcintar,
– florile toamnei –  despre trandafir, crizantemă și dalie,
– ciupercile toamnei, cele pe care le putem consuma, precum și cele otrăvitoare,
– păsările care nu migrează în țările cale,
– bogățiile toamnei de pe dealuri și de prin păduri,
– sărbători ale toamnei.

Limbajul folosit e unul jucăuș, presărat cu ghicitori, legende, poezii, credințe și unele curiozități. Scopul este de a-i apropia pe copii cât mai mult de tot ce toamna ne oferă, sădind în sufletele lor dorința de a explora ei înșiși natura, plecând în căutarea micilor „comori”. Ne dorim ca an de an să revină la aceste noțiuni și, cu fiecare an, să adauge altele, pentru a-și clădi de mici reperele unei vieți trăite conștient, în acord cu ritmurile Pământului.

Setul de fișe de lucru cuprinde activități cu elemente din natură care, în ton cu toamna de afară, invită micii exploratori să deseneze, să numere, să adune, să lipească și să decupeze, dar mai ales să se joace cât mai aproape de natură!

Această parte practică a mapei cuprinde:

– 18 activități care au legătură directă cu cele învățate în capitolele din prima parte a jurnalului,
– alte 23 de activități cu tematică generală, însă tot legată de toamnă,
– un joc cu pioni (zarul este inclus în mapă),
– litere și cifre cu design de toamnă, de decupat sub formă de cartonașe,
– un poster „Bine ai venit, Toamnă!” pentru camera voastră!

În întregime mapa este un material aparte: îmbină abordarea Montessori în ceea ce privește activitățile prin care copiii exersează și învață, cât mai firesc, despre lumea înconjurătoare, cu un substrat mai profund, în stilul pedagogiei Waldorf, care invită copii și adulți deopotrivă să înțeleagă adevăratul sens al vieții și al lumii în care trăim. Sunt cuprinse și exerciții de reflecție și de mindfulness,  care ghidează copiii spre a-și pune ei anumite întrebări pentru a conștientiza valoarea trăirii în prezent, în pace cu tot ceea ce se întâmplă în jurul lor. Dar mai ales pentru a realiza apartenența lor la un Tot mai mare, unde fiecare este chemat să-și asume și să-și îndeplinească rolul său unic!

Despre mine: 

Numele meu este Cristiana Alexandra Lupșea și sunt educator specializat. Activez în domeniul înțelegerii și conștientizării naturii. Pentru a atinge aceste două obiective, creez materiale educaționale și activități pentru copii, cu care țin și ateliere de educație cu și despre natură.

Am crescut la munte, desculță printre ierburi, unde sufletul mi-a fost pictat în culori de flori și pentru totdeauna legat de această sursă inepuizabilă de cunoaștere – Mama Natură. Acolo am înțeles că, și numai observând-o, puteam ști mult mai multe decât aș fi învățat într-o sală de clasă.

Pentru mine natura a fost primul și cel mai de preț învățător, așa că am ales aceeași cale și pentru educarea celor doi copii ai mei, Martin și Padia. Chiar dacă suntem o familie urbană, care trăiește la bloc în mijlocul orașului, am readus natura în viața noastră de zi cu zi și am transformat în lecție număratul frunzelor pe-o ramură sau forma norilor pe cer.

Așa am început să creez planșe educaționale pentru copii, din care să le citesc, de unde să pornim discuțiile noastre și să desfășurăm diverse activități și provocări. Lună de lună scriu despre plante, păsări și insecte, tradiții și sărbători, rețete de sezon, activități și provocări, toate transpuse într-un limbaj presărat cu povești, ghicitori, legende, poezii, credințe și curiozități.

Așa a luat naștere proiectul Copilărie printre ierburi. Am experimentat pe pielea noastră ce înseamnă să lași natura să dicteze ritmul învățării, punând accent mai mult pe ce se petrece dincolo de geam. Și pentru că am observat o îmbunătățire a calității vieții noastre, am decis să extindem aceste daruri și să le oferim și altor copii prin materialele Copilărie printre ierburi.

Vă invit cu drag să descoperiți și să testați acest material!

Cristiana Alexandra Lupșea