Copilul se bate? Sugestii

Copilul se bate? Sugestii 

Agresivitatea nu este buna! Ursuletul Martin ne arata de ce.

Ursuletul Martin si prietenii sai  – Poveste terapeutica

  Obiective:
1.    confruntarea cu comportamentul agresiv
2.    identificarea consecintelor comportamentului agresiv
3.    dezvoltarea empatiei
4.    invatarea solutiilor de rezolvare a conflictelor

30 de emotii explicate, situatiile in care le intalnim si solutii pentru gestionarea emotiilor negative:

Indicatii: Astazi am sa-ti spun o poveste despre cei trei prieteni Martin, Pui si Mac. Am sa te rog sa fii foarte atent pentru ca dupa ce voi termina de citit vom discuta impreuna despre ea.

Ursuletul Martin si prietenii sai

Ursuletul Martin, puiul Pui si ratusca Mac erau foarte buni prieteni. Erau toti in clasa a II- a si erau colegi inca din gradinita. Cat timp au fost la gradinita lucrurile au mers bine, se jucau frumos impreuna, mancau si dormeau toti la un loc. Sigur ca se mai si certau pentru cate o jucarie, dar destul de rar si de fiecare data cand se certau ei isi cereau scuze si se impacau pe loc. Ce vremuri frumoase! Ce bine era sa ai cei mai buni prieteni din lume pe care sa te poti baza intotdeauna!

Dupa ce-a invatat ce inseamna sa ai rabdare si sa fii generos, e timpul ca Erus sa primeasca lectia iubirii.

– Tin minte, spuse Mac, atunci cand am fost racita si am avut febra Martin si cu Pui m-au vizitat in fiecare zi si-mi povesteau ce s-a intamplat la gradinita; Martin mi-a adus chiar trenuletul din plastilina pe care l-a modelat cu ajutorul doameni educatoare. Avea doar un vagon, dar era cel mai frumos trenulet din lume! si Pui mi-a adus un fluturas colorat chiar cu mana lu. Eram atat de bucuroasa ca am prieteni ca ei!” .

Dar lucrurile n-au mai fost la fel de cand au mers la scoala. Ceva se schimbase. Martin era intotdeauna nervos si se certa cu toata lumea, chiar si cu Pui si Mac. Chiar si doamna invatatoare era suparata pe el, deoarece nu avea chef sa scrie la ore si vroia sa se joace tottimpul.

Odata l-a impins pe Pui asa de tare incat acesta a cazut si a inceput sa planga, si Martin nici macar nu si-a cerut scuze. Ratusca Mac era la fel de nedumerita de comportamentul lui Martin si a incercat sa stea de vorba cu el.

Cutiuta cu emotii jucause

– Martin ce s-a intamplat cu tine, de ce te comporti asa? De ce te certi, injuri si  bati mereu copiii ?

– Lasa-ma in pace, spuse Martin, fac ce vreau ca acum sunt mare nu mai sunt la gradinita si pot sa fac ce vreau !

– Bine Martin, dar nu trebuie sa te bati si sa injuri doar pentru ca esti mare, lucrurile pot fi rezolvate si altfel, cu calm de exemplu.

– Ce spui tu acolo, auzi la ea cu calm….. Ce vrei sa spuna copiii ca sunt un bleg. Nu Mac, daca ma bat atunci sunt cel mai tare!

– Bine Martin, dar in felul acesta o sa ramai fara prieteni, singur-singurel, nimeni nu o sa se mai joace cu tine, iar doamna invatatoare va fi foarte suparata, la fel si mama ta atunci cand va afla.

Dezvolta inteligenta emotionala a copilului tau!

– Ce-mi pasa mie?

– Nu-ti pasa nici de Pui, asa-i? stii cum s-a simtit Pui atunci cand l-ai impins si a cazut? A inceput sa planga, se lovise sarmanul la un genunche, dar cel mai rau il durea faptul ca tu, care erai prietenul lui te-ai comportat asa cu el. I-ai inselat increderea. Pui e trist si suparat.

– Las’ ca-i trece, doar ne stim din gradinita.

– Martin sa stii ca pana nu-ti schimbi comportamentul noi nu mai vorbim cu tine si nici nu ne mai jucam cu tine, nu mai suntem prietenii tai!

Si ratusca se tinu de cuvant, nimeni nu se mai juca cu Martin, nimeni nu mai vorbea cu el, nimeni nu mai vroia sa stea langa el la masa.

Ajuta-l pe copilul tau sa treaca peste accesele de furie!

Martin se simtea singur, incerca sa le arate ca nu-i pasa dar nu era asa. Fara prieteni nu era deloc bine. Atunci si-a dat seama ca gresise, credea ca daca se bate va fi considerat ca fiind cel mai tare, dar sfarsise prin a fi singur.

Atunci Martin isi zise: „Prefer sa nu fiu considerat cel mai bun la bataie, ci cel mai bun prieten!” si fugi intr-un suflet la Pui si Mac sa le ceara iertare si sa se impace.

Aplicatii:

1. Dupa ce povestea a fost citita incet si pe un ton potrivit, vor fi formulate urmatoarele intrebari pentru prelucrarea continuturilor:
– Ti-a placut povestea ? Ce ti-a placut cel mai mult in aceasta poveste ?
– Cine s-a comportat cel mai frumos in poveste?
– Cine s-a comportat cel mai urat in poveste?
– Ce au facut prietenii lui Martin atunci cand el s-a comportat urat ?
– Cum s-a simtit Pui atunci cand a fost impins si a cazut ?
– Cu cine ai vrea sa fii prieten dintre personajele din poveste? De ce?
– Cu cine nu ai vrea sa fii prieten dintre personajele din poveste ? De ce?
– Ce a facut la sfarsitul povestii ursuletul Martin ? De ce ?

2. Se va face o sumarizare a povestii discutate anterior si o transpunere a povestii terapeutice in minisceneta cu actori animalute. Se va utiliza minisceneta cu animalute deoarece animalele in miniatura ofera imagini vizuale care incurajeaza copilul sa vorbeasca despre experientele sale, jucariile exprima emotiile si perceptiile personajelor, care sunt de fapt proiectii ale emotiilor si perceptiilor copilului. Animalele miniaturale prin plasarea lor impreuna sau separat pot conduce la insight-ul copilului asupra celor intamplate.

Instructaj:
Tu ai fost la teatrul de papusi? Astazi vom ne vom juca exact ca si la teatrul de papusi. Actorii vor fi Martinel, Pui si Mac, noi vom vorbi in locul lor si vom incerca sa redam actiunea din povestea pe care ti-am citit-o ora trecuta. Pentru ca ti-a placut ca Martinel s-a impacat cu Pui si Mac, tu vei vorbi in locul lui Martinel si eu in locul lui Pui si Mac.
Dupa ce sceneta a fost realizta se vor pune urmatoarele intrebari pentru prelucrarea continuturilor:
– Ti-a placut sceneta noastra?
– Ti-a placut sa fii Martinel?
– Crezi ca a facut bine Martinel ca nu s-a mai batut si s-a impacat cu prietenii lui ?
– De ce?
– Ce crezi ca ar fi trebuit Martinel sa faca atunci cand era nervos si batea copiii? Ce ar fi putut el face in loc sa se bata?
– Crezi ca doamna invatatoare este bucuroasa acum ca Martinel s-a cumintit?. De ce?

   Psiholog Loredana Bejan