Importanta poeziei pentru dezvoltarea copiilor

Importanta poeziei pentru dezvoltarea copiilor

Citirea poeziei are un efect semnificativ asupra dezvoltarii copilului. Lecturarea poeziilor impreuna cu copilul va permite prescolarului sa exerseze concentrarea pe o anumita sarcina, sa-si antreneze simturile, memoria si sa-si dezvolte auzul fonematic.

Citirea poeziei de la o varsta mica are multiple beneficii asupra:

-dezvoltarii fizice si sociale,
-dezvoltarii limbajului,
-asupra stimularii cognitive.

Casuta cu emotii – poezii si activitati pentru dezvoltarea inteligentei emotionale

Structura muzicala a rimelor permite copilului sa isi coordoneze mai bine miscarile respiratorii, limbii si gurii.

Ritmul versului influenteaza in mod semnificativ sentimentele, starea de spirit si bucuria copiilor. Ii activeaza, dinamizeaza, dar totusi modeleaza viata interioara a copiilor prin disciplina.

La varsta prescolara, se recomanda poeziile alcatuite din silabe scurte, cu ritmicitate variata si care sunt insotite de miscare, reflectand cerintele lor inalte de miscare.

 

Dezvoltarea limbajului

Rimele versurilor ii ajuta pe copii sa invete, cu usurinta, cuvinte noi. In acest mod, se amelioreaza presiunea experientei de invatare asupra copilului, acesta reusind sa invete limba intr-un mod distractiv si creativ.

Natura ritmica a poeziei creeaza un context pentru invatarea cuvintelor necunoscute, reusind imbogatirea vocabularului,dar si corectarea dificultatilor de pronuntie. Ca adulti, uitam adesea cat de dificila este invatarea limbii noastre. Citirea si repetarea poemelor cu voce tare, ii ajuta pe copii sa-si practice ritmul vorbirii, dictia si respiratia corecta. La fel, se dezvolta abilitatea de a auzi si de a identifica sunete individuale din cuvinte, ce va ajuta copilul in deprinderea cititului.

Kit cu 40 de poezii pentru dezvoltarea atentiei si a memoriei

Dezvoltare cognitiva

Citirea poeziei in mod regulat cu copilul de varsta prescolara, reprezinta un instrument important de transmitere a cunostintelor. Componenta versurilor scurte ajuta creierul copilului sa proceseze si sa retina informatiile.

Prin rime si poezii, copiii se familiarizeaza cu usurinta cu diferite concepte: cifre, vocale, zilele saptamanii, totodata invata ca anumite cuvintele pot parea similare, dar au intelesuri diferite.Poezia va permite copilului sa inteleaga modul in care se compun propozitiile, cum sa se comporte in anumite situatii, bunele maniere, etc.

Stiu sa ma comport frumos!

Dezvoltarea sociala

Poezia poate avea un impact pozitiv asupra invatarii sociale a copiilor. Poate sa le ofere un nou mod de a gandi, o noua viziune asupra evenimentelor din jurul lor. Poate pune in cuvinte, emotii pe care copiii nu stiu cum sa le exprime altfel.

Atunci cand spunem copilului o poezie, avem contact vizual continuu, versurile sunt insotite de mangaiere, balansare, care intensifica legatura noastra emotională cu el. Este, de asemenea, o distractie placuta, o experienta comuna pe care copilului si-o va aminti si la varsta adulta.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut